Mejla

Anders Lindberg

Vladimir Putin driver nu Sverige in i Nato

Det låg ett vemod över Magdalena Andersson

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Nej, det fanns inte något verkligt alternativ till gårdagens beslut av Socialdemokraterna om att Sverige ska ansöka om medlemskap i Nato.

På den punkten var den säkerhetspolitiska analysen från i fredags tydlig.

Ändå låg något vemodigt över pressträffen på partihögkvarteret vid Sveavägen 68.

Magdalena Andersson sa att den militära alliansfriheten har tjänat oss väl – men att det inte är säkert att den gör det i framtiden.

Sverige är värt att försvara och det görs bäst i Nato, sa hon.

Finland

Det är ett oerhört dramatiskt besked. Sverige kommer, tillsammans med Finland, att söka medlemskap i Nato och lämna över två hundra år av alliansfrihet bakom oss.
Beslutet har värkt fram sedan Ryssland i december ställde ultimatum på väst och skriftligen krävde en intressesfär i östra Europa.

Moskvas krav var långtgående, Ukraina skulle underordna sig Ryssland och sluta blicka västerut. Putin ville bland annat ha veto över svensk och finsk säkerhetspolitik och slog fast att vi inte längre skulle få öva militärt med Natoländer som USA, Norge och Danmark.

Avvisa diktaten

"Sverige, Europa och västvärlden bör avvisa diktaten från Moskva. Att ge efter för den ryska imperialismen leder bara till nya krav." skrev Aftonbladets ledarsida den 21 december.

Den 24 februari satte Putin makt bakom orden och invaderade Ukraina med målet att utplåna landet som självständig stat. De flesta bedömare trodde att han skulle lyckas.

Det talades om att Kiev kunde falla på några dagar.

Men så blev det inte.

Pressträff efter den socialdemokratiska partistyrelsens historiska beslut om Nato

Putins krig

Ukrainas folk satte sig till motvärn med ett mod och en sammanhållning ingen verkar ha förutspått. Volodymyr Zelenskyj blev namnet på allas läppar och i takt med att veckorna gått har västvärldens beslutsamhet bara ökat.

I Sverige och Finland drog debatten om Nato igång direkt efter invasionen och har nu alltså lett till att båda länderna kommer att ansöka om medlemskap.

Hade inte Vladimir Putin invaderat Ukraina så skulle ingenting av detta ha hänt. Ryssland har alltså drivit fram exakt motsatsen till de strategiska mål man själv deklarerade i december.

Ingen väg tillbaka

Och det finns heller ingen väg tillbaka. När väl vapen tystnar i Ukraina så kommer många generationer att minnas krigsbrotten och Rysslands relation till Europa är förändrad i grunden.

Detta är inte över förrän diktatorn i Kreml och hela hans anhang är borta från scenen. Och det kan dröja många år. Det är en dyster insikt men säkerhetspolitik kan inte bygga på önsketänkande.

Vi lever, tyvärr, bara i början av en ny och mycket farligare tid än någonsin sedan Berlinmurens fall 1989.

Okej att tycka olika

För Socialdemokraterna som parti kommer det bli viktigt hur processen nu går vidare. Natomedlemskap är en komplicerad fråga och socialdemokrater kommer att fortsätta tycka olika, vilket är helt okej.

Magdalena Andersson har ett oerhört stort förtroende och har goda förutsättningar att samla både förespråkare och motståndare till ett Natomedlemskap bakom sitt ledarskap.

Men Socialdemokraterna behöver lära sig av den skakiga vägen som följde medlemskapet i EU. Så låt partipiskan vila och var ödmjuk inför dem som inte håller med.

***

Chatta med Anders Lindberg. Chatten öppnar 09:00

Skriv inlägg
 • Anders Lindberg

  Tack för dagens chatt

 • Man måste kunna gilla sällskapet utan att gå med i klubben, resonerade jag vid EU-inträdet. Sen har jag lärt mig uppskatta klubben - men det känns overkligt och osannolikt att detsamma gäller NATO.

  Paul Fried

  Jag håller med orm att detta känns en smula overkligt.

  Hade någon sagt till mig i julas att jag skulle stå i Aktuellt och argumentera för Natomedlemskap skulle jag skrattat åt det.

  Men Putin har förstört förutsättningarna för vår gamla politik. Och för mig är det helt avgörande hur Finland tänker.

  Så här står jag nu, men overkligt är det.

  Anders Lindberg
 • Kan det här innebära en omsvängning av S i stort? En mindre idealistisk politik och mer i linje med socialdemokrater i övriga Norden?

  Är inte socialdemokrat men tycker det är stort och värt respekt att partiet har ändrat sin ståndpunkt!

  Daniel Rothes

  När det kommer till säkerhetspolitik har ju S alltid varit ganska realistiska i närområdet.

  Tage Erlander byggde ju rena garnisonstaten av Sverige efter andra världskriget eftersom man inte litade på Ryssland.

  Och min bild är att det är vad som styrt även nu.

  Anders Lindberg
 • Som vanligt svek dom sina väljare lovat att inte gå.med i Nato.Dom ljög för oss det är inte ok.Nu kan man ju aldrig lita på dom och dig Anders för du sa att vi skall inte tänka på Nato vi har bra säkerhet.Snacka om dubbelmoral säga en sak göra en annan.Vi borde haft folkomröstning om detta klart dom hade kört över folket ändå.Inte lönt vi har några val i Sverige längre för det betyder ändå inget.

  Mats malmö

  Jag håller inte med om att vi skulle ha en folkomröstning. Vi har aldrig haft folkomröstningar om säkerhetspolitik utan vår tradition är att ha breda blocköverskridande överenskommelser i säkerhetsfrågor.

  Jag tycker det är bra

  Vi har ju val 11 september och de som är mot Nato kan ju driva det då.

  Som det ser ut så är det ju den riksdag som väljs i höst som beslutar om medlemskap, eller inte. Och hur som helt bygger ju ett medlemskap på att det finns en majoritet i riksdagen.

  Anders Lindberg
 • Hela den här processen visar ju övertydligt att S säkerhetspolitik genom åren, alliansfriheten, att stå utanför Nato, var feltänkt och en ”fredsprodukt”. Så fort det hettar till visade det sig att vi var nakna, då rusar S till Nato med svansen mellan benen…

  Tycker S borde be svenska folket om ursäkt för att vi inte haft en ”farlig” säkerhetspolitik och inte minst Peter Hultqvist ska naturligtvis avgå. Han har ingen trovärdighet kvar.

  Johan

  Fast S syfte har varit att hålla sverige utanför krig vilket ju faktiskt har lyckats, eller hur.

  Så politiken har varit väldigt framgångsrik.

  Men i det pragmatiska ligger ju även förmågan att ändra sig när verkligheten gör det, och det gör S nu.

  Personligen tycker jag Peter Hultqvist bör sitta kvar, han är en mycket bra försvarsminister.

  Anders Lindberg

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

LÄS VIDARE

Putins propaganda är ju rena rama skämtet

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Magdalena Andersson

Nato