Mejla

Daniel Swedin

Till helgen kan Löfven vara statsminister

Vänsterpartiet har visst en förhandlingsposition

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: PONTUS ORRE

I november förklarade Annie Lööf varför Centerpartiet inte kunde acceptera att Ulf Kristerssons moderater bildade regering ihop med Ebba Busch Thors kristdemokrater.

– En sådan mindre regering kommer att vara beroende av SD:s aktiva ja-röster vid omröstning om varje budget och varje annat viktigt politiskt beslut i riksdagen, där Alliansens förslag står emot de rödgrönas.

Kristerssons försök att blunda för riksdagsmandatens fördelning imponerade varken på centerpartister eller på liberaler. Det blev nej till en högerregering. Inga kontrakt, inga löften kan ändra på mandatfördelningen i riksdagen. Till slut tvingades så Lööf och Jan Björklund ta konsekvenserna av att en M-ledd regering skulle tvingas hålla Jimmie Åkesson på glatt humör varenda dag. Då återstod inget annat alternativ än Stefan Löfven.

Och man får säga att C och L fått bra betalt för det. Det politiska program som partierna upprättat med S och MP är en ren fest för alla som vill att det gemensamma ska retirera och att marknadskrafterna ska få härja friare på fler områden.

Mer häpnadsväckande är ändå att Lööf och Björklund gör exakt det Kristersson försökt: avtala bort de parlamentariska realiteterna. Mandaten visar att Löfven inte kan tillträda med mindre än att riksdagens vänsterpartister lägger ned sina röster vid en satsministeromröstning. Ändå har liberalerna och centerpartisterna propsat på att överenskommelsen med S och MP ska innehålla en formulering om att V inte ska ha politiskt inflytande.

Det är alldeles sant att V kommer få ett minimalt inflytande över realpolitiken, men utan Jonas Sjöstedts röster blir det inget sakpolitiskt samarbete med S för vare sig L eller C.

Oavsett vad de liberala partierna låtsats så har V en förhandlingsposition. Vid partiledarnas träff med talmannen i dag bör det ha gått up för samtliga. Då kan Stefan Löfven vara statsminister innan helgen.


• Vill du ha våra ledare direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Ledare på Facebook!

Av: Daniel Swedin

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.