Mejla

Atle Morseth Edvinsson

Äldre dör på grund av otrygga anställningar

Det handlar om ekonomin

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I efterhand är det tydligt: när pandemin slog till svek vi de äldre.
I efterhand är det tydligt: när pandemin slog till svek vi de äldre.

LEDARE

När pandemin kom till Sverige var det inte så svårt att räkna ut att den skulle slå olika mot olika grupper i samhället. Råd om att hålla avstånd och jobba hemifrån kunde inte följas lika lätt för någon som jobbar med att ta hand om andra människor. Men att den skulle slå så hårt mot de äldre som den gjort, nej, det förutsåg nog ingen.

Men nu sitter vi med facit.

En av fem som misstänktes vara sjuk i covid-19 på landets äldreboenden fick ingen enskild läkarbedömning. Två av fem fick inte heller någon bedömning av en sjuksköterska.

De äldre var redan utsatta som det var. Men inte nog med att de var en riskgrupp, det fanns ingen plan för att försäkra sig om att de som skulle kunna ha blivit räddade också blev det.

Vi har ett ansvar inför de tusental som dött inom äldrevården i år att se till att vi lär oss av det

De flesta äldre som bedömdes av läkare fick en bedömning över telefon, i vissa fall beslutades om behandling efter att en läkare fått information om patienten som tredje part.

– Det här handlar om människor. Någons mamma, någons pappa, någons nära och kära, sa Sofia Wallström, generaldirektör för Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

De presenterade sin granskning av vården av äldre under pandemin i slutet av november. Då blev det glasklart att när de var som mest utsatta - vilket de fortsätter att vara - sveks de äldre av samhället.

Handlar om ekonomi

Så här i efterhand kan man även se en tydlig koppling mellan hur hög smittspridningen var på ett äldreboende och vilka förutsättningar personalen hade att möta pandemin. Mönstret är tydligt. Med jämförelsevis sämre förutsättningar att möta pandemin var smittspridningen högre.

Det visar en undersökning som fackförbundet Kommunal tagit fram, där man ställt frågor om arbetet under pandemin till skydds- och arbetsplatsombud på ungefär hälften av landets alla äldreboenden.

Äldreboenden som hade en högre andel timavlönade är överrepresenterade i den grupp äldreboenden som hade fler än ett fall av bekräftad smitta.

- Det handlar om ekonomin, för timavlönade är det svårt att tacka nej till jobb. Eller så känner man ett ansvar för sina kollegor som blir lidande, säger utredaren Mari Huupponen under ett webbseminarium med tankesmedjan Arena Idé.

Vi har ett ansvar

Det gäller förstås även när det inte är en pandemi. När personal inom vården känner att de inte har råd med en sjukdag, antingen för att de måste få ihop pengar till hyran eller för att arbetsgivaren snålat med personal, får det konsekvenser för en grupp som är extra mottaglig för vanliga sjukdomar.

Under det här året har det blivit tydligare än någonsin. Vi har ett ansvar inför de tusental som dött inom äldrevården i år att se till att vi lär oss av det.

Stefan Löfven (S) lovade tidigare i år att Sverige ska bygga världens bästa äldreomsorg. Det krävs uppenbarligen en del arbete för att komma dit. Men det är inte omöjligt.

Av: 

Atle Morseth Edvinsson

Publisert:

LÄS VIDARE

Sabuni kan göra Richard Jomshof till skolminister

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronaviruset

Covid-19

Vård & omsorg

Äldrevård

Kommunal

Arena Idé

Stefan Löfven