Politiskt kaos skapar kaos i folks vardag

Vänsterledaren bär ett tungt ansvar

De politiska effekterna av Vänsterpartiets beslut att dra tillbaka sitt stöd för regeringen börjar klarna. Om ingen helt oförutsett inträffar under helgen står Sverige antingen inför ett extraval eller ändlösa talmansrundor hos Andreas Norlén.

Effekterna i människors vardag kommer att visa sig efterhand, men tillsammans med Kommunals ordförande Tobias Baudin kunde Stefan Löfven på dagens pressträff peka ut en av dem.

Dagens pressträff handlade om familjeveckan, alltså de extra lediga dagar barnfamiljer skulle få tillsammans. Tobias Baudin beskrev varför förslaget är extra viktigt för just de välfärdsarbetare som gjort under pandemin.

Nu lämnas förslaget över till lagrådet. Om det ska bli en proposition på riksdagens bord behöver Sverige ha en regering.

Oro för situationen

"Vi är väldigt oroliga för den situation som uppstått", sa Tobias Baudin.
Han tror att hans medlemmar förväntar sig att politikerna klarar att fatta nödvändiga beslut, om sjukförsäkringen, arbetsmiljön och satsningar i välfärden.

Den kris som ligger framför oss kommer att ha effekter. Det vet partiledare och andra. Därför gör alla sitt bästa för att skylla situationen på andra. Kandidater till titeln som den som skapat krisen fattas inte. En lista blir lätt lång som Adams släktträd i första Moseboken.

Det är klart att Annie Lööf och Jan Björklund bär en del av skulden. Om de hade varit mer intresserade av att lägga en bra grund för samarbete än av att samla politiska troféer skulle januariavtalet ha sett annorlunda ut.

Oppositionens ansvar

Ulf Kristersson och Ebba Busch har också ett ansvar. En opposition ska självklart opponera, men vill man vara den vuxna i rummet måste syftet vara större än att själv få flytta in i statsministerbostaden vid strömmen.

Sverigedemokraterna ska vi inte ens prata om.

Någon tycker säkert att situationen egentligen är Löfvens fel. Han skrev ju på januariavtalet trots att han visst vilka problem det skulle skapa.

Den som vill kan till och med peka på väljarna. Vi har trots allt valt den riksdag vi valt, och kanske har vi fått den politiska situation vi förtjänar.

Vänstern kommer inte undan

Så där skulle vi kunna fortsätta. Men till sist går det inte att komma undan. Det är Vänsterpartiets styrelse som valt att dra undan sitt stöd för regeringen, och man gör det just nu av taktiska skäl. Till våren skulle hotet om en misstroendeomröstning ha klingat ännu mer falskt än den gör idag.

Hur många gånger vänsterledaren än upprepar att hon bara gör det hennes företrädare sagt att man skulle göra och att krisen inte är hennes beslut tar hon på sig ett stort ansvar.

Tobias Baudin säger att han är orolig att politiskt kaos ska betyda att hans medlemmar inte klarar att ta sig igenom krisen. Nooshi Dadgostar måste nog ha ett svar på den oron.