Pandemin har lärt oss vad solidaritet betyder

Om vi agerade därefter är en annan fråga

Dryga halvåret innan sin bortgång skrev skådespelaren Sven Wollter en debattartikel där han hoppades att coronapandemin skulle göra oss solidariska. Det blev som en sista offentlig önskan innan Wollter själv drabbades av covid-19 och somnade in den 10 november.

Nog finns det vissa inslag som tyder på att det slog in.

Under de där omtumlande första veckorna efter att coronaviruset etablerat sig i Sverige blev det snabbt en dygd att göra som experterna på TV sa. Stanna hemma vid minsta antydan till förkylning. Hosta i armvecket. Tvåla in så att det löddrar ordentligt.

Den främsta solidaritetshandlingen har inte presenterats för oss ännu

Hela den svenska befolkningen fick torra händer i syfte att skydda en diffus medmänniska mot en osynlig smitta.

De nya begrepp vi tvingades lära oss är på olika sätt kopplade till omtanke om andra. Att platta ut kurvan för att inte belasta sjukvården. Coronahälsning, tvåmetersregeln och social distansering för att minska risken att smittan sprids. Ingen kan väl ha missat att det fanns små och stora saker som var och en kunde göra för att bidra. Vi tvingades lära oss vad solidaritet betyder.

Om man sedan agerade därefter är en annan fråga.

Skulle köpa rökt ål

Debatten om ifall folk levde upp till det personliga ansvaret kom som ett brev på posten, och har väl aldrig riktigt klingat av sedan i mars. Den tog fart ordentligt mot slutet av förra skidsäsongen.

Satirkontot Dyngbaggegalan med en halv miljon följare i sociala medier har ramat in den tiden på ett träffande sätt genom att samla ett antal klipp med stockholmare som inte förstår varför de inte ska kunna åka skidor i Åre bara för att det sprids ett virus. Och så var det kvinnan som prompt skulle gå till Östermalmshallen och köpa rökt ål där mot slutet av mars.

De är inte direkt ensamma. Problemet finns på alla samhällets nivåer.

Det som stack allra mest i ögonen var kanske när Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch ertappades med att ha festat på ett allt annat än coronasäkert sätt under hösten. Nu senast har justitieminister Morgan Johansson besökt ett köpcentrum i rak motsats till vad statsminister Stefan Löfven uppmanat till - att skippa shopping i mellandagarna.

Inte för sent

Med facit i hand lyckades vi inte omsätta tanke i praktik på ett helt tillfredsställande sätt.

Nej, Sven Wollters önskan kan kanske inte sägas ha slagit in ännu. Solidariska handlingar verkar inte vara mer vanligt förekommande nu än i mars.

Men det är å andra sidan lite för tidigt att avgöra hur det blev med hans förhoppningar. Den främsta solidaritetshandlingen har inte presenterats för oss ännu. Genom något så enkelt som att ta sprutan för att vaccinera sig kan man bidra till att göra covid-19 till historia. För både ens egen och andras skull.

Än finns det tid att visa vad vi lärt oss av den här pandemin.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.