Efter pandemin måste vi bekämpa infodemin

Konspirationsteorierna är ett hot mot vårt samhälle

Konspirationsteorier verkar bli ett utmärkande drag för vår tid. Enligt WHO har coronapandemin följts av en "infodemi" av missledande information och konspirationer som inte minst sprids genom sociala medier.

Tanken att många problem kretsar kring en hemlig, avsiktig plan ledd av en ond sammansvärjning är utmärkande för många konspirationsteorier. Radikaliseringen liknar sektens, där tron på en konspirationsteori lätt leder in i en annan. På det följer en alltmer extrem kamp mot de föreställda skurkarna. Det skriver MSB i sin senaste studie.

Det slår mig hur självförhärligande konspirationsteoretikerna är. På ett sätt går lockelsen till teorierna att förstå. Under pandemin har många varit isolerade och rättfärdigt frustrerade över ett orättvist samhälle. Konspirationsteorin erbjuder dessutom en tydlig motståndare och en trygg gemenskap i kampen mot orättvisan.

Sanningen saknar ju ofta den delningsvänliga lockelsen som finns i konspirationsteorier. Istället för enskilda skurkar är sanningen komplicerad och finner ofta samhällsproblemen i större sociala strukturer. Till det kommer sociala rörelser som inte fullt ut lyckats fånga upp vanmakten som kommer från samhällets orättvisor.

Konspirationsteorierna är dock ett hot mot oss alla. De är ett bränsle för våldsbejakande extremism och undergräver tilliten i samhället. De isolerar dessutom de som radikaliseras från ett tillfredställande liv. Stödforumen på nätet för anhöriga till konspirationsteoretiker vittnar om att vi är många som förlorat vänner till lögnerna.

MSBs lösning är informationskampanjer och ett arbete för att stärka tilliten i samhället. Det är bra, men det går inte heller att förbise rollen sociala mediers algoritmer spelar i att sprida konspirationerna vidare. Där, om någonstans, bör ansvaret för infodemin ligga.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Följ ämnen i artikeln