Vi ser en hårresande coronaskandal

Svenska kommuner och regioner måste granskas hårdare

Mitt under coronakrisen rullas en skandal upp i bland annat kommunerna Flen, Nyköping och Trosa i Sörmland.

Någonting är ruttet bland kommunerna i Sörmland. Regionen hör till de hårdast drabbade av coronaviruset – 165 personer var döda den 30 april – och att smittan nära nog härjat fritt på sörmländska äldreboenden är ett extremt sorgligt faktum.

Exakt varför Sörmland blivit särskilt hårt drabbat lär undersökas och debatteras länge framöver, men redan nu rullas en praktskandal upp.
 

Avslöjat mörkläggning

Eskilstuna-Kuriren, Södermanlands nyheter och Katrineholms-Kuriren har i helgen publicerat en granskning som visar hur kommunchefer i bland annat Nyköping, Trosa och Flen mörklagt antalet coronafall på sina äldreboenden. De har dessutom gemensamt förhalat och försökt förhindra granskning från media.

"Jag har inget behov av att veta hur många som är smittade på varje äldreboende. Vad skulle jag använda den informationen till?" svarar Flens kommunchef Håkan Bergsten, trots att siffrorna på antalet sjuka och drabbade äldreboenden är en grundläggande del av själva smittbekämpningen, och något som dessutom rapporteras vidare till Socialstyrelsen. Och det visar sig att man visst har haft koll och rapporterat – fram tills att man fattat beslut om att utelämna fall till Socialstyrelsen, för att media inte ska kunna berätta om läget för allmänheten.

Söker man efter konspirationer i det offentligas hantering av pandemin hittar man det alltså svart-på-vitt i Sörmland. I värsta fall insjuknar och dör människor som en direkt konsekvens av kommunernas fiffel.
 

Anders Tegnell maktlös

Hittills genom krisen har de flestas ögon varit riktade mot Folkhälsomyndighetens arbete och regeringens insatser. Det är i sig vare sig fel eller konstigt. Folkhälsomyndigheten är ansvarig expertmyndighet och regeringen är ytterst ansvarig för hela landet.

Samtidigt har kommunerna och regionerna enorm för att inte säga nästan all makt över sjukvården och äldreomsorgen i respektive län. Allt som sker här kommer också vara relevant för att bekämpa smittan, och vissa delar har Anders Tegnell eller Stefan Löfven inget att säga till om, hur mycket de än skulle vilja.

Händelserna i Sörmland bevisar att fler blickar måste riktas mot kommunerna och mot deras intresseorganisation Sveriges kommuner och regioner, SKR. I Sörmlands fall ska även regionledningen ha varit informerad om mörkläggningen. Varför satte de inte stopp?