Amanda Lind ska skrika – inte avgå

Jonas Gardell har bara nästan rätt

Kultur- och nöjesvärlden rasar mot både kulturminister Amanda Lind och inrikesminister Mikael Damberg.

Det kan inte vara lätt bli hatad av alla från Jonas Gardell till skräniga hockeysupportrar, men mitt i en sådan korseld står nu kulturminister Amanda Lind. Allt handlar om coronarestriktionerna som fått hela kultur- och nöjesindustrin att gå på knä.

Samma vecka som coronakrisen var ett faktum förlorade tusentals frilansare sina uppdrag. Spelningar, sommarteatrar och bröllopsfotograferingar ställdes in. Med uppdragen försvann också levebrödet eftersom få i branschen tjänar lika bra som Gardell.

Stödpaketen från regeringen har räddat vissa men långt i från alla. Frilansare får i princip ingenting, och så länge fler än 50 personer inte får samlas finns det ändå inga arbetsplatser att gå till. I alla fall inte om man är kultur- eller nöjesarbetare. Jobbar man i andra trängselstinna verksamheter som på Ullared, större restauranger eller i djurpark går det fint. Men livemusik får inte spelas, och Liseberg står på Folkhälsomyndighetens svarta lista medan Kolmården lyser grönt. Det är faktiskt inte det minsta konstigt att kulturbranshcen börjat se rött.

Räddade turismen

Ju längre tiden går desto absurdare framstår restriktioner som slår så olika. Som att Pite havsbad fick hålla middag för ett hundratal personer, men så fort Danny skulle uppträda inför sittande gäster behövde evenemanget ställas in. Jonas Gardell, som nu kräver kulturministerns avgång, har rätt i att regeringen behöver börja leverera annat än snömos.

Folkhälsomyndighetens arbete med att hålla nere smittspridningen är en balansgång. Man har valt en strategi som bygger på människors frivillighet och på att samhället i största möjliga mån ändå ska kunna hålla öppet. Ren epidemiologi har det aldrig handlat om, människors beteende och effekterna på hela samhället har också vägts in. Ett tecken på det är bland annat reserestriktionerna som hävdes över sommaren. Att turismen kunde dra igång visar på att FHM och regeringen bedömde resandet inom landet som riskfritt nog – men knappast som helt riskfritt. I andra vågskålen fanns att låta hela besöksnäringen – och med den hela regioner – gå under.

Absurda konsekvenser

Det börjar vara dags att balansera om restriktionerna också för kulturens del, åtminstone för att bli av med deras mest absurda konsekvenser.

Kultur- och nöjessektorn kan inte avskrivas som ett gäng flummisar som lika gärna kan jobba med annat. Det handlar om hundratusentals människor med specialistkompetens inom en rad områden som behöver se en framtid.

Däremot är det inte Amanda Linds avgång som kommer rädda kulturlivet. Ingen miljöpartist kan få en s-regering att prioritera kulturen. De måste vakna på egen hand. Med Gardell i ryggen kan Linds rop antagligen höras bättre.

 
Chatta med Lotta Ilona Häyrynen om dagens huvudledare. Chatten öppnar 09.00 men du kan ställa dina frågor redan nu.

Chatta med Ledarredaktionen

Denna chatt är stängd.

  • Lotta Ilona Häyrynen
    5 aug 2020

    Och med det är det dags för mig att avsluta chatten. Som vanligt har jag haft en dryg halvtimma på mig och försökt svara på så mycket jag bara hinner på den tiden. Tusen tack för alla frågor och kloka inspel. Hoppas att ni alla får en fin dag!

  • 5 aug 2020

    Varför bedöms hockeysupportrar som skräniga men inte Jonas Gardell? Är det så att det ligger ett visst förakt mot åskådare av sport? Bara för att man gärna vill ta upp sitt intresse och gå på sportevenemang är man inte skräpigt. Det finns ett stort behov hos flera tusentals att gå och titta på sina favoritlag. Det är en saknad som du kanske förstår och ett intresse som är lika vackert som intresset för populärkultur som Gardell gärna vill framföra inför en förväntansfull publik! Vad gör oss som hellre ser fotboll och hockey till skräniga?

    Mikael77

    Det är en skala. "Alla från... till..". Och inom den skalan finns minst en skränig schlagerdiva och alla ideellt engagerade supportrar och spelare som sliter häcken av sig för sina klubbars överlevnad. 

    Lotta Ilona Häyrynen
  • 5 aug 2020

    Det värsta är inte att en stor del av corona-stödet har gått till mångmiljonärer, utan att det har gått ut passivt utan krav på motprestation. En kulturminister med visioner skulle kunnat lanserat en digitaliseringssatsning där vi kunde ha fått ett svenskt alternativ till Patreon där isolerade svenskar skulle kunnat konsumera kultur i digital form istället för konserverade repriser på SVT.

    Stefan Ivarsson

    Finns definitivt en innovativ tanke här tycker jag, även om jag inte vet exakt hur ett statligt initiativ till ett svenskt Patreon skulle fungera i praktiken. Men jag gillar det! Och i kristider behöver man verkligen tänka nytt. 

    Lotta Ilona Häyrynen
  • 5 aug 2020

    Bra ledare. Vi behöver verkligen fundera på hur vi ska få människor att fortsätta följa FHM:s riktlinjer, när vi ser skillnad i hur människor får samlas. Absolut finns det regler för vad som räknas som allmän sammankomst och här har man ju valt att göra inskränkningar i ordningslagen, så att max 50 personer får samlas, men när fler än 50 kan samlas utan avstånd så länge ingen råkar ta ett ackord på en gitarr, på restauranger, eller när man fyller charterplan eller på stränder eller köpcenter, så blir det svårt att få människor att fortsätta hålla i.

    Anders Karlsson

    Yes, verkligen en annan viktig aspekt att föra in i det här samtalet. För det är fortsatt viktigt att förtroendet är högt nog för att alla rekommendationer följs. Pandemin är som bekant inte över. 

    Lotta Ilona Häyrynen
  • 5 aug 2020

    Det värsta är alla stora coronastöd som har gått till artister som är mångmiljonärer. Oerhört dålig prioritering

    Tommy

    Ja, håller verkligen med om att det såg fruktansvärt illa ut. 

    Lotta Ilona Häyrynen