Sjukersättningen får inte vara ett lotteri

Försäkringskassan får läkare att säga upp sig

Försäkringskassans lotteri drabbar lågutbildade, äldre och utrikes födda.

”Vi måste förklara varför en djupt deprimerad person med självmordstankar inte kan sitta i kundtjänst” säger psykiatrikern Jill Taube till programledarna i TV4. TV:n står på i ett av väntrummen på Karolinska sjukhuset och receptionisten höjer volymen.

Inslaget handlar om en grupp på Facebook som samlat tusentals läkare. Många av dem kan vittna om hur Försäkringskassan allt oftare ifrågasätter sjukintyg. När det handlar om psykisk ohälsa kan det vara extra svårt för läkarna att skriva intyg som faller handläggarna i smaken. Aftonbladet har skrivit om fall där en person med cancer och två hjärtstopp hänvisas till Arbetsförmedlingen – samtidigt som hon vårdas med respirator.

Läkarnas bedömningar får underställa sig Försäkringskassans lotteri. Och det är just lotteriet som får läkare att slita sig i håret, och i vissa fall säga upp sig. För TV4 berättar distriktsläkaren Ingvar Blixt om att var fjärde utlåtande ifrågasätts av Försäkringskassan – som inte ens träffat den drabbade. Nu har Blixt sagt upp sig.

Samtidigt som läkare upplever ett lotteri kring vilka som får sjukpenning så är det inte slumpen som avgör vilka som drabbas hårdast. Risken att drabbas av akuta sjukdomar som kräver inläggning är störst för lågutbildade. Allas framtida inkomster blir förstås lägre vid sjukdom, men för den som har kortare utbildning är effekten av förlorad inkomst dubbelt så stor som för en högutbildad.

Trots att vården i Sverige ska vara tillgänglig för alla är det svårare att få behandling om du är fattig eller lågutbildad. En teori är att högutbildade hanterar kontakten med vården bättre, och på så sätt själva ser till att få den vård de behöver. Samtidigt kan de lättare anpassa arbetet till sin nya hälsosituation.

När ärendet väl kommer till Försäkringskassan syns ett tydligt mönster i vilka som får avslag på sin ansökan om sjukpenning. Äldre, lågutbildade och utrikes födda är de som oftast blir ifrågasatta av handläggarna. På några år har antalet avslag ökat med över 500 procent. Experter menar att det beror på regeringens styrning av myndigheten.

I väntrummet har inslaget om Försäkringskassan gått över till reklam. Väl inne hos specialistläkaren får den nyopererade patienten en uppmaning: ”säg till om de krånglar med sjukskrivningen. Vi skriver så bra underlag vi kan, men deras makt är större än vår”.

Människors hälsa och framtid får inte bero på hur väl läkare lyckas navigera bland nya krav på underlag. Och det kan inte heller få avgöras av din ekonomi, utbildning eller ålder.

Jag förstår inte hur en socialdemokratisk regering kan gå med på att döma sina egna väljare till ett liv i otrygghet. Det är inte bara inhumant, utan även otaktiskt om man vill vinna nästa val.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.