Mejla

Anders Lindberg

Sabuni kan rädda Löfvens regering

L:s medlemsomröstningar kan få en oväntad bieffekt

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nyamko Sabuni
Foto: bjoli / ASftonbladet
Nyamko Sabuni

LEDARE

Liberalerna valde att ordna medlemsomröstningar om ny partiledare. Det blev lite som när de brittiska konservativa lovade att hålla en folkomröstning om att lämna den Europeiska unionen för att få tyst på partiets EU-kritiker.

Folk röstar sällan som etablissemanget tänkt sig och nu ser Nyamko Sabuni ut att vinna bland gräsrötterna.

Visserligen är valdeltagandet i Liberalernas medlemsomröstningar ganska lågt och den demokratiska legitimiteten därmed tveksam. Och visserligen är omröstningarna bara rådgivande. Men kan man bara strunta i medlemmarnas vilja när man väl frågat dem?

Primärval främmande

Egentligen är primärval något främmande för svensk föreningsdemokrati. Vi har i stället en kompromisskultur där människor går på möten och diskuterar sig fram till gemensamma lösningar. Det finns goda skäl för det.

Både USA och Storbritannien kan visa upp avskräckande exempel på hur primärval och medlemsomröstningar i partier driver fram en stark polarisering.

Det främjar extrema kandidater och gör i förlängningen kompromisser omöjliga.

Kompromisser omöjliga

I Storbritannien har Labour i en medlemsomröstning valt den EU-kritiske Jeremy Corbyn till partiledare. Han ligger så långt till vänster om väljarkåren att han inte förmår utmana om premiärministerposten trots att de konservativa begått kollektivt självmord.

Och de konservativa å andra sidan tänker välja vettvillingen Boris Johnson i just en medlemsomröstning. Båda partierna ligger omkring 20 procent i de nationella opinionsmätningarna, inget av dem är längre landets största parti.

Några interna kompromisser är inte möjliga, utan farten mot stupet bara ökar.

I USA röstar väljarna i primärvalen oftast bort alla kompromissvänliga politiker med resultatet att kongressen i Washington sedan många år är helt låst. Problemet är att aktivisterna inte är representativa för vare sig partiernas väljare eller väljarkåren som helhet.

Löfvens chans

På läktaren i Rosenbad sitter Socialdemokraterna och betraktar det liberala spektaklet. Om hon vinner skulle Nyamko Sabuni på kort sikt förmodligen ställa till en enda röra i regeringsfrågan. Januariavtalet står plötsligt på lite lösare grund. Men på längre sikt kanske Liberalernas medlemsomröstningar faktiskt visar sig vara en tillgång - för Stefan Löfven.

Dels skulle många socialliberala väljare troligen överge Liberalerna för Annie Lööf. Dels skulle den konservativa kannibalismen mellan L, SD, KD och M sannolikt dra i väg alla fyra partierna åt höger och lämna mitten öppen.

Som läget har utvecklats kan Nyamko Sabuni därför vara Stefan Löfvens bästa chans att bli omvald 2022.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.