Mejla

Anders Lindberg

Läs hela intervjun med Frans Timmermans

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Frans Timmermans är socialdemokraterna i Europas kandidat till ordförande i EU-kommissionen.
Foto: Geert Vanden Wijngaert / TT NYHETSBYRÅN
Frans Timmermans är socialdemokraterna i Europas kandidat till ordförande i EU-kommissionen.

Intervju med Frans Timmermans, 58, så kallad ”spitzenkandidat” från Socialdemokraterna i Europa till posten som ordförande i EU-kommissionen.

Frans Timmermans var tidigare utrikesminister för Nederländerna och är i dag vice ordförande för EU-kommissionen. Han kommer ursprungligen från Arbetarepartiet i Nederländerna, PvdA.

Om den socialdemokratiska gruppen blir största parti i Europaparlamentet har han goda chanser att bli vald.

Hur känns det I kampanjen hittills?

– Det har varit en spännande kampanj och som gått mycket bättre för oss än många förväntade sig. De frågor jag möter överallt i Europa är våra frågor. Folk oroar sig för klimatförändringarna och för social orättvisa, folk oroar sig verkligen för ojämställdheten mellan män och kvinnor. Folk vill att vi gör något åt bostadskrisen, de är alltihop socialdemokratiska hjärtefrågor.

Vad är den viktigaste skillnaden mellan dig och de konservativa EPP:s kandidat Manfred Weber?

– Jag tänker att Weber väldigt mycket är kandidaten som säger: låt allt vara som det är. Han tror verkligen att man kan avvärja attackerna från den yttersta högern genom att hålla sig lugn, genom att inte ändra så mycket. Och vad som verkligen chockar mig mest är den kompletta förnekelsen av allvaret i klimatförändringarna.

– Jag har betydligt högre ambitioner i dessa frågor och mer radikala planer för att verkligen förändra europeiska unionen. För det är också något jag möter överallt. Människor är missnöjda med dagens EU, de vill ha ett annat EU men utan att bryta sönder det som finns.

Vad spelar det för roll för svenska väljare vem som blir ordförande i EU-kommissionen?

– Om jag blir ordförande I kommissionen kommer jag att göra klimatförändringarna och hållbarhet till min viktigaste fråga. Det skulle jag personligen ta ansvar för.

– Jag skulle se till att varje kommissionär får ett speciellt ansvar för att genomföra FN:s 17 mål för hållbar utveckling. Jag skulle även genomföra ett program för ökad jämställdhet. Jag skulle använda lagstiftning för at reducera lönegapet mellan män och kvinnor på fem år och lagstiftning mot gapet i pensioner.

– Jag skulle även införa lagstiftning så att det blir obligatoriskt för medlemsstaterna att genomföra Istanbul-protokollet mot våld mot kvinnor. Och jag vill verkligen trycka på det, för extremhögern är, trots alla sina andra skillnader i Europa, alltid anti-kvinnor. Överallt.

Så vad är den socialdemokratiska visionen för de kommande fem åren?

– Den socialdemokratiska visionen är, exempelvis, att göra i hela Europa vad som redan är normalt i Sverige. Och det är att stärka fackföreningar så att de kan förhandla fram de kollektivavtal som är nödvändiga i ett samhälle.

– Jag skulle vilja se att varje medlemsland har en minimilön, inte satt av staten utan som kan förhandlas av arbetsmarknadens parter och vara olika i olika sektorer. Men det måste finnas ett minimum för vad folk ska få betalt.

– I vissa medlemsstater kan människor få så lite som tre eller fyra euro i timmen (det motsvarar mellan 30 och 40 kronor). Det är oacceptabel och underminerar arbetsmarknaden även i andra medlemsstater. Så vi måste få slut på osund konkurrens mellan arbetstagare i Europa.

– Det finns de som säger att vi därför måste stänga gränser men det skulle allvarligt skada ekonomin och göra att vi förlorar arbetstillfällen. Därför är det viktigt med jämlika arbetsvillkor, särskilt för socialdemokrater.

Den ”sociala pelaren” har 20 icke bindande principer för en mer socialt ansvarstagande politik i Europa. Vad av den sociala pelaren kan genomföras och hur skulle det gå till?

– Detta är Stefan Löfvens uppfinning och jag tycker att det är en briljant uppfinning. Den börjar inte med att säga att EU måste få mer beslutsmakt utan att detta är något vi behöver prata om.

– Den börjar med att säga att vi har en utmaning som vi behöver möta tillsammans för annars kommer det inte att gå. Från den utgångspunkten spelar det ingen roll vem som har beslutsmakten utan vem som har den politiska viljan att lyfta europeiska lösningar där de behövs.

– Som jag sa behöver det finnas en miniminivå för löner på arbetsmarknaden. Om man arbetar i en annan medlemsstat ska det vara utifrån principen om samma lön för samma jobb på samma plats. Det är därför utstationeringsdirektivet redan har ändrats. Vi har även ett allt större problem med arbetande fattiga, människor som har jobb med som tjänar för lite för att kunna klara sig.

– Vi behöver ändra detta, för om det händer i en medlemsstat så används situationen för att argumentera mot löneökningar i andra länder.

I Sverige har vi en stor debatt om utvecklingen i Polen och Ungern. Vad kan EU göra för att återupprätta full liberal demokrati i alla medlemsstater?

– En sak som jag lärt mig under dessa fem år att vi, alltså hela EU, tittade bort för länge när det gäller Ungern. Och mycket har gått väldigt fel i Ungern.

– Jag var där i förra veckan, ibland är människor desperata eftersom de inte kan göra sin röst hörd för att de inte är del av Orbán-systemet. Pressen är helt kontrollerad. Borgmästare säger att de har projekt som borde kunna få EU-stöd som inte får en enda euro eftersom de inte är en del av Fidesz och Orbán-systemet. Han ger bara pengar till sina vänner.

– Det beror på att vi för länge lämnades dem åt sig själva. Folk tittade åt andra hållet och sa att ”han vann valet, han får göra som han vill”. Polen är en helt annan situation. Där klev vi in snabbt för tre år sedan när den nya regeringen tillträdde och började ta kontroll över rättsväsendet. Vi reagerade omedelbart och titta nu.

– Jag är just nu i Polen på valkampanj och även regeringen, det styrande partiet som har attackerat mig stenhårt under tre år, driver nu en kampanj som är positiv till EU. Varför? För att, intressant nog, efter tre år av kampanj mot mig där folk sa: detta kommer att leda till ”Polexit”, de kommer att börja hata EU, så är stödet för EU högre än förut.

– Så EU måste förstå detta, om vi håller oss till EU-reglerna så kommer befolkningen, medborgarna, att stödja oss. Så EU måste bli tuffare.

– Jag måste även säga det, jag känner att jag har haft ett starkt stöd från den svenska regeringen för detta, ett väldigt starkt stöd. Även från andra regeringar som Frankrike och Tyskland, Benelux, Spanien och den portugisiska regeringen.

Toppkandidaten för extremhögerpartiet, Sverigedemokraterna, Peter Lundgren har erkänt att han sexuellt har tagit på en partikollega utan hennes samtycke och det är en stor skandal i Sverige. Vad är din uppfattning om denna typ av beteende?

– Ja, som du förstår är det omöjligt för mig att kommentera den specifika frågan om vad han gjort.

– Men låt mig säga en sak, och jag vill vara väldigt tydlig med detta. Var du än kommer inom den europeiska unionen, när du träffar på extremhögern så vill de, trots alla sina inbördes skillnader, på olika sätt alltid ta ifrån kvinnor deras rättigheter. I vissa länder handlar det om att begränsa rätten till abort.

– I mitt eget land (Nederländerna) har vi de senaste dagarna diskuterat en högerpolitiker, en ung kille, som säger att aborträtten gått för långt. Borde kvinnor arbeta så mycket? Ska de inte skaffa barn istället?

– Jag menar att det finns en reaktionära våg inom extremhögern och de vill alla attackera kvinnors rättigheter. Och jag ska säga dig en sak, vi kommer inte att låta det hända.

– Jag var i Spanien 8 mars då 375 000 människor demonstrerade med oss för kvinnors rättigheter. Pedro Sanchez vann valet eftersom han stod upp för kvinnors rättigheter mot högern som ville ta bort dem. Polska kvinnor gick ut och protesterade när det styrande partiet ville angripa deras rätt till abort.

– Kvinnor behöver resa sig och det är hög tid. Vi kan stoppa den här rörelsen och vi ska inte låta dem slippa undan. Jag kommer aldrig att låta det hända att mina döttrar hamnar i en sämre position än mina söner.

Intervjun är något kortad och redigerad för ökad läsbarhet.

Av: Anders Lindberg

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.