De svinrika förstör tilliten i samhället

SPÅREN LEDER TILL PANAMA Hundratals förmögna svenskar finns enligt vad Aftonbladet erfar i de dokument om skatteflykt som läckts från advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama. Juristerna på byrån misstänks ha hjälpt miljonärer över hela världen att gömma pengar via brevlådeföretag i skatteparadis.

Närmare 70 procent av svenskarna kan tänka sig att betala högre skatt, om man vet säkert att pengarna går till välfärden. Med tanke på att Konjunkturinstitutet flaggat för att det kommer behövas rejäla skattehöjningar för att vi ska kunna klara dagens nivå på skola, vård och omsorg så är det förstås rätt bra.

Samtidigt finns det en rad svenskar som inte vill betala skatt över huvud taget.

Klockan 20 i går kväll släpptes hundratusentals av de så kallade Panama-pappren fritt på nätet. Nu kan du och jag titta på några av de dokument som läckt från advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama. Vi kan med egna ögon se hur världens rika och mäktiga gömmer undan pengar i skatteparadis runt om i världen.

Direktörer och finansmän

Det innebär också att svenska myndigheter kan börja slå i pappren. Och det kommer de göra. Mellan fem och tio analytiker på Skatteverket kommer att ta sig an materialet initialt, och ytterligare 200 medarbetare kommer sedan att involveras i insatsen.

Uppemot 500 svenskar tros ha startat brevlådeföretag för att undvika skatten och storbanken Nordea, har vi redan fått se, har haft en särskild roll i att underlätta för sina kunder att göra skumraskaffärer. Under dagarna som kommer så lär vi få namn på några av dem.

I den sökbara databasen finns över 200 svenska namn. Där hittar vi entreprenörer, företagsledare, direktörer och finansmän. Och enlig Svenska Dagbladet förekommer cirka 70 svenska adresser i de dokument som nu tillgängliggjorts. De flesta ligger på överklassiga Östermalm i Stockholm. Är någon chockad?

Det handlar alltså om förmögna personer och välmående företag som till varje pris inte vill bidra till välfärd, försvar eller något av allt det som skatten är tänkt att användas till.

Men problemen börjar inte i Panama utan i den skattemoral som härskar på dunkla herrklubbar, på punschverandor, framför brasan i fina villor och våningar. Och det är där Skatteverket måste tränga in nu.

Det kan förstås bli svårt. Dels för att skattetrixarna har en hord av advokater att kalla in och vänner på ledande befattningar som skyddar dem. När "Uppdrag granskning" tittade närmare på den tidigare kabinettsekreteraren Frank Belfrages (M) skatteaffärer försökte Skatteverkets ledning ringa och varna honom eftersom de var gamla i medarbetare i regeringskansliet.

Dessutom har personer som inte velat betala skatt haft Moderaternas uppdrag att utforma Sveriges lagstiftning på skatteområdet.

Handlar om tillit för samhället

Finansminister Magdalena Andersson har presenterat ett program med åtgärder mot skattefusket. Det innehåller bland annat höjda skattetillägg och mer resurser till Skatteverket. Det är bra, men räcker det?

Till slut handlar det om tillit, för myndigheterna, politiken och rättsstaten.

Sådan tillit är grunden för att Sverige som samhälle ska fungera. Det är tillit som gör att vanliga människor kan leva med att skatten höjs, om de får välfärd tillbaka. Tillit bygger också på att medborgarna kan lita på att de spelregler som finns gäller lika för alla.

Är det något som de senaste månadernas avslöjanden visat är det att reglerna inte gäller lika.

Så raseras tilliten för varje oredovisad förmögenhet, varje brevlådeföretag, varje offshorefond och varje specialbehandling cheferna på Skatteverket ger sina rika moderatkompisar.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.