Mejla

Daniel Swedin

Säpo får stoppa upphandlingarna

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

I teorin är det enkelt. Politiker specificerar vad de vill ha utfört och på vilka villkor. Privata företag räknar och lämnar sina bud. Den som uppfyller villkoren till lägst pris får jobbet. 

I praktiken har idén om offentliga upphandlingar fungerat sämre. Olägenheter kring SOS Alarm, Nya Karolinska, Sundsvallsbron och Citybanan i Stockholm vittnar om det. 

Drabbar skattebetalarna 

Vi får ju vad vi betalar för och någon får alltid betala besparingen. 
Det kan vara anställda som tvingas arbeta under sämre villkor eller lägre bemanning. Det kan vara medborgarna vars skattepengar försvinner till skattefria konton utomlands. Det kan vara patienter vars behov plötsligt blivit en trist kostnad i en stram kalkyl. 

Just nu är det ändå en särskild affär som får stå som illustration för baksidorna med upphandlingar: Transportstyrelsens upphandling av it-tjänster. 

I dag vet vi att personal utan säkerhetsklassning i mer än två år arbetade med Transportstyrelsens hemliga register. I formell mening är uppgifterna därmed röjda. De kan ha hamnat i händerna på främmande makt. 

När uppgifterna blev kända agerade och krishanterade Regeringskansliet det hela på ett sätt som inte imponerat. 

Saken granskas just nu i Konstitutionsutskottet och nya journalistiska avslöjanden rinner fortfarande fram. 

Inget nytt problem 

Problematiken är inte ny. Redan den regering där Annie Lööf, Ulf Kristersson och Jan Björklund var ministrar lät digitaliseringen av Fortifikationsverkets ritningar göras av ett kinesiskt företag. 

Och i somras kunde Svenska Dagbladet berätta att ett 40-tal svenska myndigheter outsourcat hela eller delar av it-driften på privata bolag. 

Varifrån kommer idén att hanteringen av känsliga uppgifter ska läggas ut på entreprenad? Vem bedömde att det gynnade rikets säkerhet? 

Bättre kontroller 

Vid månadsskiftet fick Säkerhetspolisen och Försvarsmakten rätt att förbjuda statliga myndigheter att genomföra upphandlingar av säkerhetskänslig verksamhet. Flera hundra upphandlingar per år kommer nu att genomgå en mer rigorös kontroll. 

Det är utmärkt. Oavsett vad som kommer fram i KU-utfrågningen går det inte att förstå IT-skandalen utan att se - och göra något åt - svenska myndigheters förkärlek att pressa kostnader genom att lägga ut verksamhet på externa konsulter och entreprenörer.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.