”Varför sluter inte socialdemokraterna upp bakom sina kvinnliga ledare?”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-04-17

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Har socialdemokraterna i Stockholms arbetarekommun svårt för starka och självständiga kvinnor? Den frågan ställer man sig onekligen efter att ha följt turerna kring finansborgarrådet Annika Billström.

Efter en stark insats som oppositionsborgarråd utsågs Annika Billström till finansborgarråd när socialdemokraterna vunnit valet 2002. Som finansborgarråd har Billström redan infriat många av löftena från valrörelsen.

Bedömd efter samma måttstock som män brukar mätas med, borde ett sådant resultat ha gett Annika Billström en oomtvistad ställning i Stockholms arbetarekommun. Men trots en stark utgångspunkt har nog det socialdemokratiska partiet aldrig givit ett kommunalråd så dåliga förutsättningar att leda en kommun.

Annika Billström fick inte välja sina egna medarbetare. Hennes motståndare i partiet tvingade henne att välja borgarråd som nu motarbetar henne. Socialdemokraterna i Stockholm gick till val på att inte införa vägavgifter. Men för att kunna behålla regeringsmakten gjorde Göran Persson upp med miljöpartiet i riksdagen om att köra över socialdemokraterna i denna kommunalpolitiska fråga.

Annika Billström anklagas av sina motståndare i partiet för att vara en dålig ledare. Då måste man fråga sig om partiet verkligen sluter upp bakom sina kvinnliga ledare på samma sätt som de manliga.

För Billström är tyvärr inte den första kvinna som förödmjukats offentligt av Stockholms arbetarekommun. Andra exempel är nuvarande vårdministern Ylva Johansson och barnombudsmannen Lena Nyberg.

Inför valet 1998 genomförde socialdemokraterna ett provval som innebar att alla medlemmar fick möjlighet att delta i en rådgivande omröstning om vilka personer som skulle representera dem i riksdagen, landstinget och kommunen. Ylva Johansson tillhörde dem som fick flest röster i provvalet och var dessutom statsråd i den socialdemokratiska rege­ringen. Hon borde självklart ha stått högt på listan. Men Ylva Johansson fick överhuvudtaget inte stå på listan.

Riksdagsledamoten Anders Ygeman och dåvarande kommunsekreteraren Dag Larsson, som själva inte kunde uppvisa något imponerande stöd bland partimedlemmarna, såg därefter till att avskaffa provvalet.

År 1999 kandiderade Lena Nyberg till posten som ordförande för Stockholms arbetarekommun. Hon hade flest nomineringar från partiföreningar och vann ordförandestriden. Men sedan lyckades Anders Ygeman tillsammans med Dag Larsson förpesta stämningen så mycket att Lena Nyberg till sist inte orkade fortsätta som ordförande. Lena Nyberg anklagades för att stå för långt till höger.

För unga tjejer som engagerar sig politiskt är det viktigt med starka kvinnliga förebilder. Därför är det så trist om vi berövas ännu en bra kvinnlig politiker som vi kan relatera till. När socialdemokraterna i valet kommer att få möta ett parti som profilerar sig just på att kvinnor inte har samma möjligheter som män i samhället, vore det vansinnigt att avsätta de starka kvinnliga företrädare som partiet har.

S-kvinnor skriver på sin hemsida att det inte räcker att det socialdemokratiska partiet har en strategi för en feministisk politik. Det krävs en attitydförändring hos i första hand de män som fortfarande tror på den traditionella könsmaktsordningen och som tar varje tillfälle i akt att dra undan mattan för kvinnliga ledare.

Socialdemokraterna skulle betala ett oerhört högt pris om de avsätter det ledande kvinnliga kommunalrådet i landets största kommun.

Emine Onatli

Följ ämnen i artikeln