Rysslands attacker visar riskerna med kärnkraften

Det är dags att omvärdera synen på säker energi

Branden i den ukrainska kärnkraftsanläggningen Zaporizjzjia ska nu vara släckt, eller i alla fall under kontroll.

Ryska trupper ska ha tagit över kontrollen och myndigheterna säger att nivån på radioaktiviteten är normal och att det inte finns någon risk för utsläpp. I nuläget.

Alla visste att Ukraina är en kärnkraftsnation. Vi har i vart fall vetat det sedan reaktor fyra i Tjernobyl i den dåvarande sovjetrepubliken Ukraina exploderade natten till den 26 april 1986. I ett slag blev kärnkraftverket en av de mest kända, eller ökända, platserna på jorden.

Ryssar i Tjernobyl

Redan någon dag efter invasionen kunde vi se bilder som påstods visa ryska soldater som tagit över bevakningen av det katastrofområde Tjernobyl fortfarande är.

Vi borde naturligtvis ha funderat på vad som skulle hända med de aktiva kärnkraftverken, till exempel de sex reaktorerna i Zaporizjzjia, redan då.
Strider kring ett kärnkraftverk måste vara en av det moderna krigets verkliga mardrömmar. Redan i onsdags uppmanade det internationella kärnsäkerhetsorganet IAEA den ryska armen att undvika militär aktivitet som "riskerar säkerheten" vid atomenergianläggningarna.

Som att säga till vinden att sluta blåsa mitt i en storm.

I strid med folkrätten

Vi talar om en militär operation som beordrats i strid med snart sagt varje tanke i folkrätten. Vi pratar om termobariska bomber som suger syret ur luften, och tunga pansartrupper mot civilpersoner beväpnade med lätta vapen och om raketartilleri mot tätbefolkade städer.

Vi talar dessutom om ett folk som uppenbarligen tänker försvara sitt land, om nödvändigt till sista man eller kvinna.

Tror någon att en uppmaning från IAEA att uppträda ansvarsfullt just runt kärnkraftverken skulle kunna fungera? Att just reaktorerna skulle finnas i en bubbla av respekt och hänsyn till konsekvenserna. En bubbla där säkerhetspersonal kan göra sitt jobb, reservsystem fungerar och - framför allt - där det inte faller bomber eller granater.

Naturligtvis inte.

Risk för nya hot

Nu tycks ryska trupper kontrollera de sex reaktorerna i Zaporizjzjia. Vi kan bara hoppas att det inte betyder nya hot.

För en dryg vecka sedan trodde de flesta av oss att ett millitärt angrepp från en europeisk stat mot en annan var omöjlig. Vi hade kanske inte tänkt tanken på militära strider kring atomanläggningar eller fruktlösa vädjanden från IAEA.

I dag vet vi bättre.

Det har redan tvingat svenska politiker att omvärdera synen på det militära försvaret. Rimligen borde det också få konsekvenser för synen på kärnkraftens risker.