Nooshi Dadgostar leder ett parti av tråkmånsar

Det blir färre charterresor om vi ska rädda planeten

Nooshi Dadgostar.

Det är möjligt att Vänsterpartiets kongress i helgen blir det sista stora politiska mötet som måste hållas digitalt. Beslutet att inte längre klassa covid som en samhällsfarlig sjukdom ligger ju enligt Anders Tegnell bara dagar eller möjligen veckor bort.

Annars tycks det mesta vara precis som vanligt i Vänstern. Inför kongressen har tydligen en formulering i förslaget till valplattform vållat upprörda känslor. Den handlar om charterresor.

I förslaget till plattform hade partiledningen skrivit: "De allra flesta i Sverige konsumerar efter behov. Vi använder bilen för att ta oss till en avlägsen mataffär, åker kanske på charter under den årliga semestern eller köper nya kläder i takt med att barnen växer".

Jens Holm gick i taket

Jens Holm.

Det fick partiets klimatpolitiker Jens Holm att gå i taket. Till Sveriges Radio säger han att han inte tycker formuleringen hör hemma i ett resonemang om hur vi ska minska utsläppen.

En storm i ett vattenglas?

Naturligtvis. Vad vänsterpartisterna skriver eller inte skriver om semesterresor i sin digitala plattform kommer inte att avgöra planetens framtid. Däremot säger debatten kanske något om partiets identitetsproblem. Det är nämligen ganska lätt att förstå vad det är båda sidor försöker säga.

Dessutom kanske båda har rätt, på sitt sätt.

Tvättar bort stämpel

Ett av Nooshi Dadgostars projekt är ju att tvätta bort partiets stämpel som tråkigt och puritanskt. Hennes vänsterparti ska inte vara en klubb som bara rymmer de som lyckads leva upp till stränga krav på renlevnad. Istället ska man engagera sig i sådant folk faktiskt bryr sig om, som pensioner, marknadshyror och dieselpriserna på landet.

Självbelåtenhet och moralism löser inga problem, inte ens när det gäller klimatet. Samhällsförändringar förutsätter politiska lösningar.

Det är ju sant.

Självbelåtet parti

Dadgostars bekymmer är att hon valts till ordförande i ett ganska självbelåtet och moralistiskt parti. Ett parti där de förtroendevalda betalar frivillig partiskatt och där partiledaren förväntas vara beredd att övernatta hemma hos lokala medlemmar. Ett parti där det privata är politiskt, också när det kommer till semesterresor.

För fullständighetens skull ska vi kanske säga att vänsterns problem ibland varit att somliga festat lite för mycket.

Vänsterpartiets kultur har ändå lite svårt för vanligt folk med alla sina tillkortakommanden.

Går inte alltid ihop

Å andra sidan har partiet också en populistisk ådra, där förslagen inte alltid har gått ihop på sista raden. Det gäller nog också klimatpolitiken.

Naturligtvis kommer omställningen vi har framför oss påverka vardagen för alla. Att bara begränsa konsumtionen för de rikaste hjälper klimatet lika lite som när vänstern helt vill betala stora samhällsreformer med skatt på höginkomsttagare. Det är vanligt folk som gör skillnaden, i båda fallen.

Jens Holm har nog rätt när han tror att global massturism är oförenlig med långsiktig hållbarhet. Det blir färre resor till Thailand om inte världen ska koka över.

Att berätta det för människor är kanske tråkigt. Men också rätt hederligt.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.