Är dina kläder gjorda av muslimska slavar?

Svenska modeföretag kopplas till tvångslägren i Kina

Kina anklagas för brott mot mänskligheten i sin behandling av fokgruppen uigurer i Xinjang-provinsen. Nu kopplas också svenska modeföretag till tvångsarbetet i de kinesiska lägren. Bild från klädfabrik norr om Peking.

I höstas läckte bevis ut över hela världen om hur den kinesiska diktaturen behandlar den muslimska minoritetsgruppen uigurer, framförallt i Xinjang-provinsen. Över en miljon uigurer kan ha satts i vad som liknats vid regelrätta koncentrationsläger, även om Peking hellre använder kommunistlingot "center för utbildning och professionell träning". Att personerna är där mot sin vilja är ett faktum. Villkoren är hårda, uppgifter finns om tortyr och tvångssteriliseringar av kvinnor. Kina har fördömts för sitt agerande, även av Sverige, men några större åtgärder har det inte blivit.

Nu visar det sig dessutom att stora delar av världen kan ha dragit nytta av tvångsarbetet i lägren.

Kopplingar till modejättar

Det är 180 människorättsorganisationer som larmar om hur nästan hela klädindustrin har kopplingar till lägren i Xinjang. Bomull som odlas och förfinas där säljs vidare till fabriker som använder dem till kläder som också köps av oss. Det sker heller inte i liten skala. Modeindustrin beräknas vara så beroende av bomullet från Xinjang att upp emot 1 av 5 klädesplagg som säljs på den globala marknaden kan spåras till slavarbetet i regionen.

Människorättsorganisationernas upprop nämner också namn. Muji och Adidas är bara två exempel. I april i år kom också rapporter om att svenska märken så som H&M och Ikea åtminstone i Storbritannien sålt produkter som innehåller bomull eller garn från Xinjang.

Bryt samarbetet med Kina

I årtionden har klädjättarna kritiserats för hur de är beroende av låglönearbetare i utvecklingsländer. Svaret blir allt som oftast att de låga lönerna är en produkt av landets ekonomi och att modeindustrin ger hundratusentals jobb i fattiga regioner. Det är en dålig ursäkt, men i Xinjang pratar vi alltså om slavar.

Det är inte bara Kina som behöver stå till svars. Företagen, liksom de svenska, måste krypa till korset och avbryta allt samarbete.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Följ ämnen i artikeln