Snälla KD-tanter ska ingenstans

Ebba Busch Thor gör om KD från ett MP för pingstvänner till ett SD för tjejer.

I förrförra veckan bytte Kristdemokraterna politik genom en Facebook-uppdatering.

Trots att man så sent som i juni röstade för en utökad anhöriginvandring till Sverige så har man nu ändrat sig. Nu vill partiet att försörjningskrav ställs för samtliga anhöriga som vill komma till Sverige.


Synen på anhöriginvandring har plågat Kristdemokraternas spirande kärlekssaga med Sverigedemokraterna och Moderaterna ända sedan fredagen innan riksdagsvalet. Då meddelade Ebba Busch Thor att partiet ställt sig bakom regeringens proposition som gav flyktingar och alternativt skyddsbehövande rätt till familjeåterförening i Sverige.

Nu är detta hinder undanröjt och enligt Emma Henriksson, tidigare andre vice ordförande i partiet, agerar partiet nu i konflikt med sin traditionella ideologi.

KD har ju länge varit ett parti med fäste i det småländska bibelbältet där solidariteten med medmänniskor är djupt rotad. Att hjälpa flyktingar har nästan alltid varit en naturlig del i denna kristdemokratiska solidaritet.
Så vart ska alla snälla tanter ta vägen när Ebba Busch Thor gör om Kristdemokraterna från ett MP för pingstvänner till ett SD för tjejer?

Ingenstans.

Enligt SVT;s vallokalsundersökning har KD faktiskt lojalare väljare än MP, C, L och M. 57 procent av dem som röstade på Göran Hägglund 2014 röstade på Ebba Busch Thor 2018. Och när partiet efter succévalet i höstas lät de egna medlemmarna sätta betyg på de olika frågor som Kristdemokraterna drev i valrörelsen var rätt till familjeåterförening för asylsökande den de tyckte allra minst om.

The Guardian-kolumnisten Gaby Hinsliff skrev i veckan om att oppositionen i Storbritannien inte kan hoppas på att Boris Johnsons märkliga uppträdande och upprepade nederlag i parlamentet gjort honom oberörbar i väljarnas ögon.


Sånt finns det erfarenheter av på andra sidan Atlanten. I amerikanska vallokalsundersökningen från 2016 tyckte 70 procent av de kvinnliga väljarna att Donald Trumps beteende mot kvinnor var ett problem, men ändå röstade en tredjedel av dem på Trump. De visste vilken risig kvinnosyn han hade, men i vallokalen var det inte längre ett problem. Och en brittisk undersökning har visat att 15 procent av de väljare som anser att Labour har ett verkligt problem med antisemitism tänker rösta på partiet ändå.

Samhörighet med ett parti eller en politisk strömning trumfar det mesta, helt enkelt.

Även om allt färre svenskar har en partilojalitet så är det fortfarande så att de flesta väljare är beredda att strunta i rätt många principer för att få det de vill ha.

För trogna kristdemokrater – snälla tanter – är kanske flyktinghjälp viktigt men inte lika viktigt som att Ebba Busch Thor får en ministerpost.

Och det enklaste sättet att få till det är att närma sig Sverigedemokraterna.


Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.