Ge plats åt kvinnan i Lambertz-fallet, SVT

Pressetik gäller också snaskiga pressträffar som ger många klick

Uppdaterad 2021-03-25 | Publicerad 2021-03-24

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Göran Lambertz har fått gott om medieutrymme att berätta sin version i  våldtäktsärendet han varit anklagad för.

Ett publicistiskt haveri. Så beskrivs SVT:s agerande under gårdagen.

Helt okritiskt direktsändes den välkände juristen Göran Lambertzs egenregisserade pressträff. En stund framför kamerorna i den egna trädgården där han fick lägga ut texten om våldtäkten han anmälts för.

Det har varit jobbigt, berättade han, och talade ingående om vad den påstådda våldtäkten egentligen handlade om. Han kallade målsäganden för ”lögnerska” och råkade till och med avslöja hennes namn, men då hade SVT tack och lov slutat sända.

SVT har anmälts

Att Lambertz vill rentvå sig själv är inte konstigt. Det märkliga i det hela är att seriösa medier valde att direktsända spektaklet.

SVT och public service har ett särskilt ansvar här. Därför är det helt rätt att de anmälts till Granskningsnämnden.

Det handlar om grundläggande pressetik. SVT kan inte bara ge plats för Göran Lambertz berättelse om hans upplevelser. Det är direkt partiskt. För var fanns kvinnans version?

Det var i julhelgen som den kvinnliga studenten enligt hennes egen utsago däckade av alkoholen hon bjudits på och sedan våldtogs i sömnen hemma hos Lambertz.

För två veckor sedan häktades han därefter på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt.

Vad som framkommit i ärendet och vad som lett till att det nu lagts ned är inte känt. Tydligt är dock att bevisningen inte räckt för att nå fällande dom, varför åtalet lagts ned.

Nu väntar vi på att SVT ska ställa saken till rätta. Varför inte ge den kvinnliga studentens berättelse lika stort utrymme som Göran Lambertz?

Mycket finns att säga om att så få sexualbrott i Sverige leder till åtal eller fällande dom, att så mycket återstår för att få samtyckeslagstiftningen att nå önskad funktion.

Det som var själva syftet med Metoo, att kvinnor ska slippa sexuella trakasserier och övergrepp är fortfarande avlägset, som Irena Pozar påpekar i en krönika.

Ansvaret ligger precis som under Metoo på flera aktörer i samhället, inte minst på media. SVT och andra medier måste inse sin roll när de ger fri lejd till Göran Lambertz att berätta om hur han "inte tafsar men kladdar".

Visst, SVT:s ansvarige utgivare Charlotta Friborg gick snabbt ut och pudlade. SVT borde aldrig ha sänt direkt från Lambertzs pressträff. Men det fanns ett stort allmänintresse, hävdade hon ändå i P1 Morgon.

Men sedan när går allmänintresset före kravet på opartiskhet?

Risk för förtal

Enligt Nils Funcke är Lambertz-historien ett solklart fall när seriös media måste avstå trots att sändningen ger många klick. Här fanns enligt Funcke en stor risk att målsäganden skulle kunna förtalas, vilket borde ha fått SVT att agera. Klippet borde inte sänts live och om det över huvud taget skulle sändas borde det har redigerats innan.

Det publicistiska ansvaret måste gälla även när all media vill vara först med att sända en snaskig pressträff. Kanske särskilt då.

Public service behöver vara ett föredöme och ta ett särskilt ansvar. Detta gäller både i sin rapportering för en mindre ensidig bild av sexualbrott, men kanske främst i de pressetiska bedömningarna.

Nu väntar vi på att SVT ska ställa saken till rätta. Varför inte ge den kvinnliga studentens berättelse lika stort utrymme som Göran Lambertz?

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.