Hoppa till innehållAftonbladetAftonbladet

Dagens namn: Virginia

Kan du betala om ditt älskade husdjur skadas?

Veterinärer höjer priset hur mycket de vill – varje år

Publicerad 2024-11-27

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Priserna på vård av djur har skenat okontrollerat i Sverige.
Carl-Oskar Bohlin har dåligt självförtroendeCarl-Oskar Bohlin har dåligt självförtroende

Det finns en myt om att oreglerade marknader leder till lägre priser och högre kvalitet för alla. Denna märkliga idé gör att vi nu har avreglerade tåg som inte går i tid, avreglerad post som inte kommer fram och avreglerade elbolag som ständigt höjer priserna.

Det tycks aldrig slå fel.

Den senaste marknad som har havererat fullständigt är djursjukvården.

Tidigare var priserna i Europa relativt jämförbara. Ofta täckte försäkringar oförutsedda kostnader och man behövde inte vara orolig för att ta sina små lurviga familjemedlemmar till veterinären.

Men i början av 2000-talet gick något snett. Stora riskkapitalbolag upptäckte djursjukvården och påbörjade en aggressiv kampanj för att omvandla branschen till en kassako.

I dag dominerar två jättar – Evidensia och Anicura.

Bara under förra året ökade kostnaden med 25 procent. Går man tillbaka några år ser man att det handlar om en konsekvent politik för att få upp priserna. På vissa sjukhus med över 70 procent.

Flera stora mediala granskningar har gjorts. Som en artikelserie i Expressen i våras. Där berättade bland annat Max Sjövall om hunden Walter som dog men efterlämnade en räkning på 170 000 kronor.

På plats krävdes Max på betalningen, förkrossad, med sin döda hund liggande på en bår bredvid.

– En manlig receptionist säger att vi måste betala de här 170 000 kronorna direkt, det är bara att dra kortet. Men jag hade ju inte pengarna på mitt Visa-kort, berättade Max.

I somras granskade Dagens Nyheter prissättningen. De jämförde med priserna i Spanien.

Att kastrera en tik kostar 11 000 kronor i Sverige men bara 1600 i Spanien. Att dra ut en tand går på 5800 i Sverige och 700 i Spanien. En särskild konsultation med en veterinär 2200 kronor i Sverige men bara 630 i Spanien.

Detta är inga normala skillnader.

Anna-Caren Sätherberg (S)

Och det finns fler länder som har en helt annan nivå än Sverige. I Frankrike får inte djursjukvård drivas med vinstintresse och i Tyskland finns tariffer för vilka priser företagen kan ta ut.

Anna-Caren Sätherberg, socialdemokratisk riksdagsledamot från Jämtland och partiets talesperson i landsbygdsfrågor, har länge drivit på för att reglera denna marknad.

Men för döva öron.

Hon har lagt en rad förslag för att det ska bli möjligt att få veta kostnader för vård från början och för att det ska bli möjligt att jämföra olika vårdgivare.

Allt det där är bra. Men jag undrar om man inte borde gå ett steg längre och ta över en del av djursjukvården i offentlig regi. Oreglerade marknader fungerar helt enkelt inte.

Vi skulle behöva en allmännytta för veterinärvård.

Att priserna ligger så många gånger högre än i exempelvis Spanien är faktiskt vansinne.

***

Chatta med Anders Lindberg. Chatten öppnar 09:00 men du kan ställa dina frågor redan nu

  • Tack för dagens chatt

  • Ruffel och båg är vad det är! Klinikerna spelar också på djurägares känslor, rena hot! Billigare åka utomlands då får man en semestervecka på köpet! Förstår inte hur detta kan fortgå!

    pirjo

    Något måste göras, helt klart.

    Anders Lindberg
    27 nov09.31
  • Var med min katt hos vet. våras, där fick jag veta att min katt behöver tandvård får tandsten och troligtvis kanske även utdragning av en tand med tillhörande sövning. Vid kostnadsfråga fick jag glatt veta att det skulle kosta mellan 4-15000 kr som såklart inte var något min försäkring hjälper till med då de inte försäkrar mot just tand-problem.

    Är för tillfället arbetslös så jag antar att min katt får samma tandvård jag bekostar mig själv...

    Dennis

    Helt galna priser

    Anders Lindberg
    27 nov09.30
  • Tack Anders,

    för viktig ord. En vidrig följd av vinstjakten är att veterinärerna ofta står på aktieägarnas sida, inte djurens. En veterinär måste veta när det är dags för ett älskat husdjur att lämna denna värld. Men jag har hört flera exempel på veterinärer som föreslagit mycket dyra och tveksamma behandlingar som bara förlänger lidandet.

    Eftersom utdraget lidande blir lönsamt. Veterinären får då djurägarna att klamra sig fast vid ett fåfängt hopp, som ger skönt klirr i kassan.

    lasseth

    Det borde inte få fungera så här.

    Anders Lindberg
    27 nov09.30
  • Hej,

    ja det är fruktansvärda priser för veterinärvård numera. Har själv hund 2,5 år och är livrädd att han ska skada sig eller bli sjuk. Jag är pensionär och kommer få svårt att betala en stor räkning i så fall. Nu undrar jag om jag kan åka till t ex Tyskland för vård istället om nåt händer?

    Chatarina

    Det fungerar ju bättre i bland annat Tyskland, menn varför det ska vara så här i Sverige är faktiskt helt absurt.

    Anders Lindberg
    27 nov09.29

Följ ämnen i artikeln