Kristersson berättar sagor om kärnkraft

Därför har Sverige störst elöverskott i hela EU

Medan andra reaktorer lagts ned, har effekten höjts i andra. De tre reaktorerna i Forsmark (på bilden) slog produktionsrekord 2021, med totalt 25,5 TWh.

Häromdagen publicerade Reuters en sammanställning som visar att lilla Sverige har störst elöverskott i EU. Under första halvåret nettoexporterade vi 16 terawattimmar el, framför allt till Finland och Danmark.

Moderata sagor

Det är dåliga nyheter för den som försöker bygga en valrörelse på sagor och myter om den svenska elförsörjningen.

Som Ulf Kristerssons moderater, som menar att ”Energikrisen är inte en följd av faktorer utom vår kontroll, utan ett resultat av en lång rad politiska beslut. Socialdemokraterna har avsiktligt avvecklat svensk kärnkraft.”

Tyska och franska misstag

Kärnkraften är näst intill avvecklad – i Tyskland. Där ledde dåvarande kristdemokratiska förbundskanslern Angela Merkel en snabbavveckling av kärnkraften, utan att bygga ut alternativen lika snabbt. Det är en av flera orsaker till att Europa blivit så beroende av rysk gas.

Men i Sverige kommer en tredjedel av elen från kärnkraft. Några äldre reaktorer har stängts ned, men effekten har höjts i de återstående. Och det är fritt fram för kraftbolagen att bygga nya reaktorer i befintliga anläggningar.

Frankrike har en högre andel kärnkraft än Sverige. De har stora problem med kraftverk som står stilla. Antingen för att de är dåligt underhållna, eller för att det är för sommarvarmt i vattnet för att kyla reaktorerna.

Priserna stiger överallt

Sverige har gjort som Tyskland och byggt ut vindkraften, om än alldeles för långsamt. Nu står den för 10-20 procent av elförsörjningen.

Samtidigt har vi gjort som Frankrike och behållit kärnkraften.

Elpriserna stiger i hela Europa. Det beror på Putins ekonomiska krig mot Ukrainas vänner i EU, med gasexporten som vapen.

Sverige tillhör de länder som står bäst rustade, med en mix av vatten-, kärn- och vindkraft.

Mer el och smartare användning

Just nu tävlar partierna om att ösa ut skattepengar för att hålla elpriser nere. Det riskerar göra problemet värre.

För om vi ska undvika kraftiga pristoppar behöver vi lära oss att använda strömmen smartare. Och förbruka mindre el under de kallaste vinterdagarna.

Vi behöver mycket mer el i framtiden, experterna talar om en fördubbling till 2050. Och vi behöver bättre nät som klarar av att överföra mer ström från områden med elöverskott till områden med elunderskott.

Ska lösningarna hålla över tid behövs breda överenskommelser. Då behöver politikerna ägna mindre tid åt att berätta sagor, och mer tid åt att lösa de verkliga problemen.

Elpriserna har blivit en stor fråga i valrörelsen, men det finns mycket mytbildning. Hur ska vi lösa de omedelbara problem som Putins krig skapar, och hur ska vi fixa elförsörjningen för den gröna industriella revolutionen? Vad tycker du om kärnkraft och vindkraft, om överföringskapaciteten i elnätet inom Sverige och om elhandeln inom EU?

Ledarskribent Peter Gustavsson chattade med läsarna.

Denna chatt är stängd.

  • Peter Gustavsson
    16 aug 2022

    Tack för alla kloka och intressanta inlägg, det här är en fråga att prata mycket mer om i sinom tid, men nu behöver jag stänga chatten. Tack och på återhörande!

  • 16 aug 2022

    Mikael Odenberg fd chef för Svenska Kraftnät och fd Moderater minister skrev nyligen en debatt. Citat: Det skulle inte räcka med 5 nya reaktorer för att vid alla tillfällen undvika import.

    Då skulle vi få bygga ut en överkapacitet som någon måste betala.

    Lösningen här och nu är en kraftig utbyggnad av elnätet, transformatorer, ställverk mm.

    Men mot detta kämpar företrädare för många partier lokalt. Slut citat.

    Peter Holkko

    Hej Peter! Ja han har många poänger i det han skriver. Alldeles för mycket förenklingar i energidebatten.

    Peter Gustavsson
  • 16 aug 2022

    Det vore klädsamt om du även redovisade hur mycket vi importerar, men antar att det inte passar din agenda.

    Om vi exporterar så mycket, varför måste vi importera el?

    Förklara det.

    Pelle

    Hej Pelle! Statistiken bygger på nettosiffror, alltså hur mycket vi exporterar minus hur mycket vi importerar. Idag importerar vi en hel del el från norra Norge som sedan till stor del exporteras till södra Norge, eftersom vi har bättre överföringskapacitet i Sverige än vad man har i Norge.

    Peter Gustavsson
  • 16 aug 2022

    Hej! Om vi inte varit medlemmar i EU hade allt vårt energi överskott kunnat gå till oss själva i första hand och därmed hålla nere elpriset? Och vid underskott hade vi kunnatimporterat el och därmed haft högre pris vissa perioder på året?

    Linda

    Hej Linda! Svårt att få det ena utan det andra är jag rädd. Om vi ska kunna importera behöver vi också öppna upp för att exportera. Men man behöver absolut se över systemet.

    Peter Gustavsson
  • 16 aug 2022

    "Vi behöver mycket mer el i framtiden, experterna talar om en fördubbling till 2050. Och vi behöver bättre nät som klarar av att överföra mer ström från områden med elöverskott till områden med elunderskott.

    Ska lösningarna hålla över tid behövs breda överenskommelser."

    Inget av det där går att genomföra utan rejäla kvantiteter planerbar elproduktion i söder. Det är också en förutsättning för att få in mer vind/sol i systemet.

    Håller med om att det primärt är Tysklands fel just nu dock.

    Johan

    Hej Johan, vi är överens. Vad vi behöver är långsiktiga lösningar.

    Peter Gustavsson