Sover Löfven på sina möten?

Låt inte Kristersson vinna frågan om gängbrotten

Stefan Löfven måste vakna och tänka nytt om gängkriminaliteten.

Dödsskjutningarna i Sverige känns som pandemin när den var som värst i våras. De ständigt växande dödstalen har blivit en makaber vardag. Nu sägs det att vi kan se ett vaccin mot Covid-19 redan under nästa år. Mot gängkriminaliteten finns ingen enkel medicin, den kräver en rad åtgärder. Som ett jämlikare samhälle.
Stefan Löfven fick uppsving i opinionen under pandemivåren. Kanske var det därför han bara ägnade cirka 90 sekunder i sitt sommartal åt gängkriminaliteten. Men det räcker inte.

Behövs längre straff

Oppositionen har istället växlat upp och lagt fram en rad intressanta förslag för att vända utvecklingen. Längre straff för kriminella som begått gängrelaterad brottslighet, införa kronvittnen och göra det möjligt att vittna anonymt är tre bra idéer.
Rättegången i Danmark mot fem mordåtalade svenska gängmedlemmar satte svensk lagstiftning i blixtbelysning. Domen blev stenhård: tre av gärningsmännen dömdes till livstids fängelse och de två som var under 18 år när brottet begicks fick 20 år.
För de yngre hade straffen i en svensk tingsrätt blivit betydligt lägre. Den danska gänglagstiftningen innebär att straffet skärptes då rätten slog fast att morden gällde en gängkonflikt.
Journalisten och författaren Johanna Bäckström Lerneby har i sin aktuella reportagebok "Familjen" (Mondial 2020), som handlar om hur en maffiaklan satt skräck i Angered, visat hur polisen tillsammans med andra myndigheter sakta men säkert brutit ned familjens makt.
Skärpta straff, mindre generös ungdomsrabatt och bättre samordning mellan myndigheter kan vara medicinen som krävs för att få stopp på våldsspiralen.

Regeringen får inte tappa greppet

Men samhället måste också kunna visa unga människor i framför allt utsatta områden att det finns andra vägar till försörjning än att bli gangsters – eller gangsterrappare.

Stefan Löfven måste nu genomföra de idéer som är uppe för diskussion. Regeringen behöver förstå att gängkriminaliteten inte handlar om vad man säger, utan om vad människor upplever i sin vardag. Just nu är upplevelsen att regeringen inte lyssnar, de verkar snarare sova på sin post. Det här funkar inte längre.
Retorisk skåpmat om att bygga ett starkare samhälle övertygar inte. Stefan Löfven måste bli mer konkret och tänka nytt. Framtiden byggs inte av snoozare, som statsministern själv har uttryckt det.

***

Chatta med Jonna Sima. Chatten öppnar 09:00 men du kan ställa dina frågor redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Jonna Sima
    2 sept 2020

    Tack för alla kloka frågor. Ha en trevlig dag!

  • Jonna Sima
    2 sept 2020

    Jag håller med dig, tar regeringen inte ledarflaggan nu är risken stor att man redan har förlorat valet 2022. Människor måste börja se en förändring och att vi har en ledare som ser verkligheten. Har också tänkt på att andra ministrar ofta får driva frågor om gängbrotten, som justitieminister Morgan Johansson, skolminister Anna Ekström och inrikesminister Mikael Damberg. Men tror att Stefan Löfven behöver visa särskilt tydligt ledarskap mot de här gängen. Det visar hur viktigt han tycker att frågan är. Oppositionsledarna är nu efter sommaren mycket aktiva i debatten, då ska inte medborgarna uppleva att Stefan Löfven gömmer sig i den här debatten som känns som en avgörande fråga för landets framtid på många sätt.

  • 2 sept 2020

    Hej!Bra Jonna att du driver/ uppmärksamma att S måste vakna. De måste gå i topp nu. Vad händer annars, jo M och SD tar poäng. Nu tycker jag att Löfven använder sina ministrar på ett gott ledarskaps sätt!Tyvärr så tror jag inte att folket förstår det utan vill ha en ledare som går/ syn i spets.Ta en skarp intervju med Löfven, partisekreterare och tydliggör frågan.

    Leif Engkvist
  • Jonna Sima
    2 sept 2020

    Det är klart att partiet kan det. Socialdemokraterna har historiskt visat att de är villiga att ompröva sin politik om den gamla inte fungerar. Jag tror det är möjligt nu igen. Sedan kan man fundera på om övriga partier är det, men vi kan alltid hoppas att de steppar upp i denna allvarliga stund.

  • 2 sept 2020

    Finns viljan overhuvudet taget hos socialdemokraterna att sluta skylla pa andra och annat for att istallet konkret ta eget ansvar?

    Ulf i Jonkoping

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.