Sverige måste säkra en egen vaccinproduktion

Just nu förhandlar Folkhälsomyndigheten om våra vaccingarantier för en influensapandemi

Vid en influensapandemi är vi beroende av avtal med tillverkare utanför Sverige för att få tillgång till vaccin.

För vaccintillverkare innebär pandemier en enorm ekonomisk möjlighet.

Idag har Sverige upphandlade avtal med Seqirus och GlaxoSmithKline pandemivaccin vid influensa. Men avtalen löper ut 2020, det vill säga i år. Så i december 2019 gick Folkhälsomyndigheten ut och meddelade att förhandlingar om nya avtal hade påbörjats.

Mitt i en pandemi har Sverige inte avslutat förhandlingarna om sina garantier vid en influensapandemi. Detta säger Sara Rörbecker, pressekreterare på Folkhälsomyndigheten, till Aftonbladets ledarsida.

Sverige betalade 1,3 miljarder kronor för svininfluensavaccin. En kostnad som kom som en kalldusch för regionerna eftersom företaget GlaxoSmithKlein tog nästan dubbelt så mycket betalt för svininfluensavaccinet i jämförelse med säsongsinfluensavaccinet man levererade. 65 kronor per dos istället för 35 kronor per dos.

Att en av världens fem största vaccintillverkare gärna pratar med svenska medier, som Sanofi Pasteur gjorde i veckan i Svenska Dagbladet, om att vi inte står först i kön när ett coronavaccin blir tillgängligt eftersom vi inte förskottsbetalar är därför kanske inte så konstigt.

Särskilt när det handlar om ett företag som inte har avtal med Sverige och förhandlingar om våra vaccingarantier för influensapandemier fortfarande pågår. I den där artikeln i Svenska Dagbladet poängteras det dock också i en bisats att det förstås så här långt inte lett till några problem för Sverige att man inte förskottsbetalat för vaccin.

Vaccin mot en global pandemi innebär miljardintäkter för producenterna. Bara en svensk beställning, om kostnaden ligger på samma nivå som vid svininfluensan, utgör en beställning på över en miljard, förmodligen mer. Coronaviruset är helt enkelt en potentiellt väldigt bra affär för vaccinproducenterna.

En av de bästa på väldigt länge.

Den där artikeln i Svenska Dagbladet i veckan är ett så gott tecken som något på att det krävs en ökad konkurrens på området.

Men det starkaste argumentet vi har för en egen produktionskapacitet av vaccin och att faktiskt bygga en vaccinfabrik är det faktum att Sverige i detta nu, mitt i en pandemi, sitter och upphandlar avtal om garantier. Avtal som dessutom bara gäller vid influensapandemi. Vilket coronakrisen inte är.

Fler argument än det krävs faktiskt inte för att Sverige måste se till att göra sig oberoende av externa aktörer och landgränser för vaccintillgång.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.