Visst var Olof Palme en kvinnokarl

Olof Palme på valturné 1970. Här vid Kärnan i Helsingborg.

28 FEBRUARI 2016. Kvinnokampen

Det får vara nog nu med manliga konspirationer. Olof Palme var mycket mer än sin egen död.

Det har gått 30 år och numera är det egentligen ointressant hur han dog. Det viktiga är vad han gjorde under sin livstid. ­Stefan Löfven och hans medarbetare har mycket att lära av Olof Palmes högst levande politik. I många frågor var han modig och ... ja, en riktig kvinnokarl.

På partikongressen 1972 ägnade han till exempel ett helt tal åt kvinnorna.

Det hade varit helt omöjligt i dag. På förra årets kongress fanns jämställdheten med i några ängsliga meningar mot slutet av ­Stefan Löfvens tal. Men den andra oktober 1972 vek Olof Palme en hel timme åt kvinnornas kamp för jämställdhet:

”Inom arbetarrörelsen har den så kallade kvinnofrågan aldrig isolerats. Kvinnorna inom vår rörelse har uppfattat sin kamp för likaberättigande som ett led i hela arbetarrörelsens kamp för en rättvis samhällsordning.”

Olof Palme målade upp en bild som kanske inte var helt korrekt. Arbetarklassens män var väl knappast kända som feminister. Men man kan säga att Olof Palme ändå fick rätt. Han lyfte upp jämställdheten på den politiska dagordningen och visade att män kunde prata om kvinnor utan att rodna. Den socialdemokratiska politiken befriade också många kvinnor från spisen för på den här tiden var politiken mer resultatinriktad.

Sambeskattningen avskaffades, både kvinnor och män betraktades därmed som självförsörjande individer. Barnomsorgen byggdes ut, bostäderna förbättrades så att kvinnor inte längre behövde ligga och knäskura kvistiga trägolv.

Rätten till arbete var en hörnsten i Palmes politik och undan för undan banade han väg för kvinnorna. Under århundraden hade arbetarklassens män slagits för arbete och lön, nu tyckte Palme att det var kvinnornas tur. De skulle vara lika vuxna och självförsörjande som sina män.

Hälften av väljarna var kvinnor

Olof Palme pratade om kvinnor, han pratade med kvinnor, han anställde dem och var givetvis ingen dumbom. Han visste att hälften av väljarna var alltmer självständiga kvinnor.

Han tog gärna nya vägar för att nå sina mål. Otålig, rastlös och nyfiken. I slutet av 60-talet ställde han upp på en intervju i filmen ”Jag är nyfiken gul”. Det var en film som ifrågasatte mycket i samhället, men som mest blev känd för sina sexscener. ­Moralkonservativa riksdagsledamöter krävde genast hans avgång, men Olof ­Palme satt kvar och tog frimodigt itu med själva sexualiteten. Arbetande kvinnor kunde ­inte föda barn hela tiden.

Det pratas mycket om det sexuella 60-talet, men i själva verket var det först under Palmes 70-tal revolutionen tog verklig fart.

1970 fick preventivmedel säljas utan krav på tillstånd från polisen och samma år som Palme höll sitt tal fick barnmorskor rätt att också ge preventivmedelsrådgivning. Två år senare kom den nya föräldraförsäkringen med rätt till sex månaders barnledighet. Samma år togs också beslutet om en ny abortlagstiftning. Kvinnorna kunde därmed planera sina liv, arbeta, föda barn ­eller välja att inte skaffa barn.

Och även om Olof Palme ogillade Grupp 8 anammade han på slutet kravet på kortare arbetstid. Fyra dagar före sin död höll han sitt sista tal i Östersund och han citerade Alva Myrdal:

”Vi skulle få ett lyckligare samhälle om båda arbetade sex timmar.”

Alva Myrdal presenterade sitt förslag 1944, Olof Palme upprepade det 1986. Det var visionärt, sex timmars arbetsdag skulle minska pressen på föräldrar och öka jämställdheten mellan kvinnor och män. Det skulle skapa fler tillfällen på arbetsmarknaden och större lycka för alla.

Ygemännen breder ut sig

Mellan Olof Palme och nu har det inte hänt särskilt mycket på jämställdhetsfronten. I stället har Ygemännen brett ut sig. Den politiska berättelsen har brutaliserats och handlar mer om skydd mot hot. Det är inte konstigt att vi fortsätter att älta ­Palmes pistoler trots att vi borde prata om hans politik.

Hälften av väljarna är fortfarande kvinnor. Stefan Löfven borde läsa talet från 1972 och sedan kan han ta vid där Olof Palme slutade. Dubbelarbetande kvinnor har det fortfarande tufft. De behöver mindre slit och mer lycka.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

LÄS PALMETIDNINGEN 30 år sedan mordet skakade
Sverige