Kristerssons fem slag mot vanliga människor

Illustration Paul Wallander. Obs bilden är ett montage

I år skriver Moderaterna ett eget valmanifest. Det är sexton år sedan senast.
Då, 2002, skapade Bo Lundgren rabalder när programmet lanserades i Gamla stan. Partiet tänkte urholka kollektivavtalens ställning. Den som ville borde få göra upp om lägre lön, tycket moderatledaren då.
Kristersson planerar någon slags repris. Moderaterna har en lista med åtgärder för att i grunden förändra den svenska arbetsmarknaden.



Avskaffande av anställningsskyddet
I Sverige är det både lätt och billigt att säga upp personal. Det räcker med att det råder arbetsbrist. Anställningsskyddet handlar om vem som ska tvingas gå först när det finns flera som kan göra jobbet.
Då gäller principen först in, sist ut. Moderaterna vill ta bort det regeln. Det skulle inte bara betyda att det blir svårare för äldre. Det skulle också öppna dörren för godtycke och ge cheferna mycket mer makt.



Lönelagar för unga och nyanlända
Förslaget om inträdesjobb med ett lagstadgat lönetak har Kristersson inte hittat på själv. Det är en gemensam Alliansprodukt. Men för ett parti som nyligen haft den svenska arbetsmarknadsmodellen som profilfråga är det ett stort steg.
Systemet skulle inte bara utmana parternas ansvar för lönebildningen, utan dessutom pressa ner allas löner.



Urholkad strejkrätt
Förra sommaren tillsatte regeringen en utredning för att se över om konflikten i Göteborgs hamn kräver förändringar av lagen. Det har fått kritik, inte minst från många fack.
Moderaterna och Ulf Kristersson tycker dock att Ylva Johansson är för mesig. De vill inte bara skynda fram på eventuella förändringar för att “lösa” situationen i Göteborg, utan dessutom begränsa rätten till sympatiåtgärder.



Stupstocken
Den “rehabiliteringstrappan” som infördes av Moderaterna gör fortfarande att sjuka mister sin ersättning när de passerar en tidsgräns. Den stupstock som innebar att till exempel cancersjuka förlorade sin ersättning är dock avskaffad.
Moderaterna vill återinföra den.



Orättvisa villkor vid upphandling
I Sverige upphandlar staten, landstingen och kommunerna varor och tjänster för drygt 600 miljarder om året. Lagen har skrivits om för att företagen inte dumpa lönerna i jakten på kontrakt.
Till sist gick de nya reglerna igenom, med Kristdemokraternas hjälp. Moderaterna är fortfarande motståndare.



Tillsammans skulle de här fem slagen skapa ett annorlunda Sverige. Systemskifte är ett ord som ligger nära till hands.
Frågan är om det är så klokt av Socialdemokraterna att ägna valrörelsen åt att tävla med Kristersson om vem som har längst batong?


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.


LEDARE: Tala klartext, Bo
Lundgren