Mejla

Jenny Wennberg

Åkesson borde inte vara LO-männens val

Socialdemokraterna måste lägga om sin linje

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Skulle det vara val idag skulle Sverigedemokraterna ha ett starkt stöd bland LO-männen.
Foto: Jeff Roberson / TT NYHETSBYRÅN
Skulle det vara val idag skulle Sverigedemokraterna ha ett starkt stöd bland LO-männen.

LEDARE

33 procent av LO-männen säger att de skulle rösta på Sverigedemokraterna om det vore val idag visar SCBs fördjupade siffror.

Det om något är ett krisbesked för Socialdemokraterna.

S puttrar på som vanlig

Hos Socialdemokraterna verkar det mesta dock puttra på som vanligt. I måndags lades det upp ett inlägg på Stefan Löfvens Facebook-konto som visar att både han och partiet har en bit kvar till den verklighet vi andra befinner oss i.

”Ska vi bekämpa ojämlikheten, arbetslösheten och känslan av hopplöshet som finns i vissa delar av landet, då krävs en stark och mer jämlik välfärd i hela vårt land.”

Jämlik välfärd i hela landet vore såklart ett viktigt steg framåt. Men det är ännu viktigare att göra något åt de växande ekonomiska klyftorna i Sverige. Och bristen på jämlikhet och känslan av hopplöshet finns inte bara i ”vissa delar av landet”.

Den finns över hela Sverige.

Ekonomisk vinter väntar

Arbetslösheten är på väg upp nu. 2021 kommer den ligga på 7,4 procent enligt Arbetsförmedlingens prognoser. Samtidigt har Centern och partiets chefsstrateg Martin Ådahl skapat kaos genom att kräva att Arbetsförmedlingen slaktas. Trots att vi behöver Arbetsförmedlingen när den ekonomiska vintern kommer.

Något vidare bondförnuft har inte Centern av idag.

LAS-förhandlingarna som pressats av Januariavtalet har i sin tur kapsejsat. Det gjorde de under tisdagen när bland annat Kommunal och Byggnads lämnade förhandlingsbordet. Kommunal har varit en av de skarpaste kritikerna i fackföreningsrörelsen mot skrivningarna i Januariavtalet om undantagen från turodningsreglerna. Att Kommunals ordförande Tobias Baudin nu talar om ett förbrukat förtroende för LO-ledningen i LAS-förhandlingarna och och att han är orolig för LOs framtid är därför inte förvånande.

LO-männen som dumpar Socialdemokraterna och går vidare till Sverigedemokraterna är ett besked om att Socialdemokraterna måste välja en annan väg.

Det har inte hjälpt att prata hårdare tag och invandring.

Slakten av Arbetsförmedlingen och ökade möjligheter till undantag från turordningsreglerna skriker vidare inte direkt arbetarvänlig politik. Men det håller Centern nöjda.

Och Socialdemokraterna har så här långt varit mer engagerade i Centerns behov och välbefinnande än väljarnas.

Alla vet att kompromisser varit nödvändiga.

Men kompromisser är något helt annat än att låta Centern köra över en med traktor.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.