Nya industriorter måste få statens stöd Damberg

Små kommuner kan inte ta hela ansvaret

Northvolts fabrik i Västerås.

Listan börjar bli lång. Runt om i Sverige får kommunpolitiker glädjebesked om nya industrier. I Borlänge tänker Northvolt göra batterier. På Hisingen ska företaget etablera sig tillsammans med Volvo cars. I Mariestad vill lastbilstillverkaren Volvo bygga en fabrik för batterier.

Då har vi ändå inte talat om stålindustrin. LKAB ska göra järnsvamp i Gällivare. Masugnarna i Oxelösund och Luleå ska byggas om till elektrougnar. Och i Boden planeras för ett nytt stålverk. Det första som byggs i Europa på 50 år.

Andra industrier expanderar också, som Hitachi Energy i Ludvika och Västerås.

Symboliskt ortsnamn

Det finns ett ortsnamn som ändå är det första vi tänker på när det handlar om den nya industrialiseringen av Sverige, Skellefteå i Västerbotten. Det var här Northvolt beslutade lägga sin första fabrik för tillverkning av batterier. Orten blev symbolen för den framtidstron som präglar det producerande Sverige, i synnerhet i norr.

Utveckling betyder också utmaningar. När näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson tillsatte en samordnare för batteriindustrins expansion pekade han på två flaskhalsar: tillgången till grön el och tillståndsprocesserna. Frågan är om inte den listan borde vara längre.

Svårt att hitta rätt människor

En av de största utmaningarna blir att hitta rätt människor att anställa. I det arbetet har kommunerna en huvudroll.

Tusentals nya industriarbeten betyder behov av fler nya bostäder. Det behövs kommunal service, som skolor och förskolor. Och ska industriorter utanför storstadsområdena locka människor måste det finnas både ett kulturutbud och kommunikationer till resten av Sverige.

Dagens Nyheter kunde nyligen berätta hur Skellefteå gjort för att få fram pengar till de nödvändiga investeringarna. Man har sålt delar av kommunens tillgångar, till exempel bostäder och kulturhuset Sara.

Hyresgäster i sitt eget hus

Skellefteås medborgare är numer hyresgäster i sitt eget kulturhus. I längden brukar det bli en dyr lösning.

Den svenska staten har vid olika tillfällen tvingats gå in och stötta kommuner i kris, till exempel med stöd för att riva bostäder. Frågan är nu om det inte behövs ett stöd för kommuner som behöver satsa för att kunna ta emot den nya gröna industrin.

Meningen kan ju inte vara att man ska tvingas sälja ut kommuninvånarnas tillgångar för att göra plats för batterier, grönt stål eller nya elnät.


Runt om i Sverige får kommunalpolitiker besked om nya industrietableringar. Det betyder nya jobb, men också utmaningar. Bostäder, skolor och annan kommunal service måste finnas på plats.

Borde staten ta ett större ansvar för att hjälpa orterna där Sveriges industriella framtid nu byggs?

I chatten diskuterade Ingvar Persson med läsarna.

Denna chatt är stängd.

  • Ingvar Persson
    19 aug 2022

    Klockan har slagit halv och det är dags att stänga chatten. Jag vill tacka alla som bidragit med frågor och synpunkter.

  • Ingvar Persson
    19 aug 2022

    Hej Kick.

    Jag drar mig som sagt för att tala om glesbygd. Det stämmer varken på Skellefteå eller för den delen Karlskoga. Men det är sant att det som händer nu är en angelägenhet för hela landet.

  • 19 aug 2022

    Att förebygga är bättre och billigare än att reparera. Att statlig finansiera är bättre och billigare än att sälja offentlig egendom. Det är bara borgarna som föredrar privat ägande och de styr vår ekonomi även med en S regering. Det allmänna ställde upp med samhällsbyggnad för flytten till storstadsregionerna, nu är det glesbygdens tur.

    kick leijnse samhällsekonom
  • Ingvar Persson
    19 aug 2022

    Hej Flexibel.

    Jag tillhör ju dem som ibland brukar kritisera stockholmsperspektivet i den offentliga debatten. Samtidigt ska man nog komma ihåg att också de större städerna bjuder på väldigt olika förutsättningar för sina invånare. Det är klart att det finns problem också i Stockholm eller Göteborg.

  • 19 aug 2022

    Godmorgon

    Självklart. Kommer nog ske också på ett eller annat sätt.

    Men utarmningen av det offentliga samhällsbärarna i mindre orter kommer nog aldrig återkomma så länge inte statsministern kommer från en glesbygd. Att få ha skola, sjukhus, polis , o dom övriga viktiga funktionerna i ett samhälle är fan ett minimum. Som stockholmare skäms jag över vårt överflöd av ALLT, när många orter i Sverige får använda hel dag för att ta del av det viktiga

    Flexibel 33

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.