Mejla

Anders Lindberg

Trygga människor väljer inte fascister

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Fungerande välfärd
Foto: Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fungerande välfärd

I tisdags presenterade LO-ekonomerna sin prognos för den ekonomiska utvecklingen. Bland alla politiska intriger i medierna var det en nyttig påminnelse om de problem nästa regering kommer att tvingas hantera. Toppen på högkonjunkturen är nu passerad och tillväxten kommer att dämpas de kommande åren. Över hela linjen kyls ekonomin av, investeringsutvecklingen saktar in, färre bostäder byggs och 2019 kommer arbetslösheten att böja öka igen.

LO-ekonomerna varnar för att 2019 kan bli ett förlorat år till följd av politisk turbulens och den stramare ekonomiska politik som kan bli följden av den så kallade "övergångsbudgeten". Det som behövs är i stället en politik för att hålla uppe tillväxten och fortsätta pressa tillbaka arbetslösheten.

De stora utmaningarna denna mandatperiod ligger inom välfärden. LO-ekonomerna påpekar att det kommer att krävas stora investeringar bara att bibehålla den personaltäthet som finns i dag, 17 miljarder nästa år och sedan 30 miljarder varje år resten av mandatperioden. Om inte nivån på vård, skola och omsorg på sikt ska sjunka dramatiskt så är skattesänkningar en helt orimlig politik.

Samtidigt behöver människor känna trygghet i de omfattande förändringar Sverige står inför, särskilt vid en konjunkturnedgång. A-kassan borde förstärkas och kraven på Försäkringskassan att hårdhänt pressa ner sjuktalen måste tas bort. Den ökade ojämlikheten i spåren av Fredrik Reinfeldt har bidragit till att ge SD den position de har i dag. De lär inte minska med mer av samma politik.

I en tid av ökad polarisering och där högerextremister har vind i seglen vore ökade klyftor det enskilt dummaste Sverige skulle kunna göra. Rädsla för framtiden är den farligaste av alla politiska drivkrafter.

Av: Anders Lindberg

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.