Högern skäms inte för sitt råa klassintresse

Sossesverige finns bara i fantasin

Publicerad 2022-04-29

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nu har miljardärernas försvarare dragit sin lans igen. I Dagens Industri förfasas Henrik Mitelman av Sossesverige. När andra är oroade över höjda räntor räds han något annat: höjda skatter för de rikaste. Det finns all anledning till att oroas över "Sossesverige", men av helt andra skäl.

I dag kan rika leva riktigt i gott i Sverige.

Ingen håller koll på deras pengar, eftersom vi inte har någon förmögenhetsskatt. Har de gjort sig en förmögenhet på kapitalvinster? Inga problem, många kan skickligt runda systemet för att kraftigt sänka sin skatt på även detta.

Tack vare både borgerliga och socialdemokratiska regeringar har Sverige blivit ett skatteparadis. Men att kritisera systemet är inte klädsamt, det tyder bara på avundsjuka, verkar en del mena.

Mumma för ägare

Mitelman menar att det finns en ny populism som växer fram i landet. Den som ”handlar om att förfasas över rikedom”. Han radar upp vad han kallar ”kloka reformer”, bland annat avskaffandet av arvs- och förmögenhetsskatterna. Det blev mumma för ägare av det mesta, skriver han.

I dag är han orolig över risken att den svenska avundsjukan leder till att Socialdemokraterna återinför förmögenhetsskatt och annan kapitalbeskattning. Eller nej, han är orolig över att Socialdemokraterna ens ska våga föreslå det. Allt i sin ”iver att krympa klyftor”.

Om det verkligen finns en iver att krympa klyftor bland socialdemokrater är oklart.

Kanske menar han i själva verket Aftonbladets ledarredaktion när han hetsar upp sig bakom skärmen, snarare än det socialdemokratiska partiet. För det är ett parti som har all anledning till självrannsakan, särskilt om någon som Mitelman applåderar de icke-befintliga skatterna under deras styre.

Göder ojämlikhet

Sverige har en liten del människor blivit rika väldigt snabbt. I dag är vi ett av världens mest ojämlika länder. Och de som blivit rika har knappast blivit det på hårt arbete. Snarare handlar det om att äga aktier, mark eller fastigheter. Det göder en ojämlikhet som inte bara drabbar några få, utan hela ekonomin.

Tittar vi på dollarmiljonärers tillgångar som andel av BNP så kommer Sverige på första plats i världen. På andra plats kommer Ryssland. Samtidigt har de som kämpar med ekonomin blivit fler. Ändå är DI:s Mitelman och näringslivet oroliga över att regeringen ska jämna ut klyftorna och göra livsvillkoren bättre för fler.

Om vi ser till de politiska resultaten hittills, behöver de tyvärr inte oroa sig så mycket.