Ledare

De erbjuds bostad i utbyte mot sex

Ny rapport: Många ofrivilliga mambos

Av: 

Zina Al-Dewany

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

I Stockholm är över 63 000 unga vuxna ofrivilliga mambos – de bor kvar hemma fast de inte vill. Det visar en ny rapport från Hyresgästföreningen Stockholm. Bostadsbristen är ett nationellt problem, och allra tydligast blir det i storstäderna.

"Att kunna flytta hemifrån och kunna skaffa en egen bostad är ett viktigt steg i att bli vuxen. I praktiken betyder det att unga vuxna inte har rätt att påbörja sitt vuxenliv", skriver Hyresgästföreningen region Stockholm i ett pressmeddelande.

Lyx att bilda familj

Mer än var tredje ung vuxen tvekar inför att bilda familj eller flytta – allt på grund av läget på bostadsmarknaden. Att bilda familj eller flytta för studier eller jobb ska inte vara en lyx för de som har råd. I praktiken är det däremot precis där vi är i dag. Något som skadar individen lika mycket som det skadar hela samhället.

Rapporten visar att 47 procent av de unga vuxna i Stockholm har fått ekonomisk hjälp från föräldrar och vänner. Men för de som inte har tillgång till den typen av hjälp, eller om den hjälpen inte räcker, väntar en osäker andrahandsmarknad. Där är ockerhyror, oseriösa uthyrare och trakasserier inte ovanligt.

”Ingen ska behöva vara med om att erbjudas ett hyreskontrakt i utbyte mot sex eller att inte få ett kontrakt för att en har ”fel” efternamn. Det är helt oacceptabelt. Att unga utnyttjas och trakasseras så här är ett resultat av bostadsbristen som gör att man hamnar i en extremt utsatt position i jakten på en bostad2, säger Ola Palmgren, talesperson för ungas boende, Hyresgästföreningen.

Kvinnor särskilt utsatta

Sju procent av de tillfrågade i rapporten svarar ja på frågan om de upplevt att de blivit trakasserade eller diskriminerade när de sökt bostad. Vanligast är rasism följt av sexuella trakasserier och åldersdiskriminering. Men vad krävs då för att situationen ska bli bättre på bostadsmarknaden? För det är inte bara unga vuxna som är utsatta.

Par som bor ihop tvekar inför att starta en familj, och de som har familj och behöver flytta isär tvekar då det blir svårt att hitta någonstans att bo. Ofta är kvinnor särskilt utsatta då den ekonomiska situationen hindrar många från att lämna destruktiva relationer.

Av de politiska lösningarna så finns det egentligen bara en som verkligen kommer fungera på sikt. Det behöver byggas fler hyresrätter som fler har råd med.

Publisert:

LÄS VIDARE

Polis och barnskötare jagas ut ur Stockholm

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Hyresgästföreningen

Bostadsmarknad

Stockholm

Unga vuxna

Diskriminering