Mejla

Ingvar Persson

Sverige får inte dras ner i ett svart hål

Ett av de viktigaste paketen

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYR≈N

I går stod de där och höll presskonferens igen, med ett nytt paket. Finansminister Magdalena Andersson, finansmarknadsminister Per Bolund, Centerns Emil Källström och Liberalernas Mats Persson. Kommuner och regioner kan räkna med ytterligare 15 miljarder i vårbudgeten.

Finansdepartementets miljardpaket har nästan blivit rutin. Reaktionen också. "Bra insatser, men det kommer inte att räcka."

Det är naturligtvis sant. Krisens effekter kommer att utmana politiken under lång tid framöver. Samtidigt borde vi hålla i minnet att det som händer nu är speciellt, och det har den politiska reaktionen också varit.

Sällan skådad beslutsamhet

Så beslutsamt som den senaste månaden har svenska politiker sällan agerat. Inte när Sverige under 1990-talet höll på att falla ner i ett svart ekonomiskt hål. Inte när världsekonomin havererade 2008.

Det är bara drygt två månader sedan 2,5 miljard kronor i extra anslag till kommunerna nästan orsakade en regeringskris. Och det är bara en dryg månad sedan Magdalena Anderssons siffror pekade mot att coronaviruset skulle sänka den svenska tillväxten med futtiga 0,3 procent.

Vi har lärt oss, och det har gått fort.

Gårdagens besked om pengar till kommunerna är ett av de viktigaste som kommit från den där presskonferenslokalen. Pandemin skapar redan en extrem press på vården. Vi vet att det kommer att bli mycket värre.

Bortom den akuta kampen mot viruset väntar en lågkonjunktur med utmaningar för hela samhället. Resultatet får inte, som på 1990-talet, bli att välfärden rustas ner. Och inte, som efter finanskrisen, att landsändar och individer lämnas ensamma med konsekvenserna.

Kommunerna har nyckelroll

Då spelar kommuner och regioner en nyckelroll. Allmänna löften om att staten kommer att ta ansvar för coronapandemins konsekvenser är en sak. Konkreta summor i budgeten en annan.

Jo, den vanliga kommentaren är på sin plats. Inte ens 15 miljarder kommer att täppa till de hål viruset skapar i välfärden. Det kommer att behövas mer stöd för sjuka ska känna trygghet i vården, gamla ska få en värdig omsorg och skolbarnen den undervisning de har rätt till. Det kommer att behövas pengar i socialtjänsten och barnomsorgen.

Och ja, vi förväntar oss nya paket från presskonferenslokalen på finansdepartementet.

Samtidigt ska det sägas. Regeringen och hela det politiska systemet har visat att de inte tänker släppa taget.

Av: Ingvar Persson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.