”Störst av allt” väcker klasshat

Tv-serien visar ett Sverige med groteska klassklyftor

”Störst av allt” skildrar Djursholm.

I helgen hade ”Störst av allt” premiär på Netflix. Strömningstjänstens första tv-serie på svenska är baserad på Malin Persson Giolitos succéroman med samma namn. Även om vi är många som har läst den gastkramande thrillern om en skolskjutning på Djursholms allmänna gymnasium i Stockholm är det en upplevelse att se historien filmatiserad.

Miljöerna, människorna, makten.

De groteska klassklyftorna som vuxit fram i Sverige har sällan varit så flagranta som här. ”Störst av allt” kunde inte ens ha gjorts för 20 år sedan, den hade inte varit trovärdig.

Framtidens direktörer och makthavare

De brackiga familjerna i TV4-serien ”Solsidan” framstår som rena medelsvenssons jämfört med den samhällselit som lever i Djursholms enorma patriciervillor med egen båtbrygga, pool och tjänstefolk som ser till att hemmen hålls fläckfria på ytan.

Gymnasieeleverna bär dyrbara handväskor, åker sportbil till skolan, jagar på fritiden och åker med familjen på shoppinghelg till London. I skolans aula ger en nobelpristagare i ekonomi en exklusiv föreläsning om kapitalismen. Och den ende som är svart är knarklangare.
Så fostras ännu en generation av direktörer och makthavare. Samhällets verkliga influerare.

Men ”Störst av allt” handlar också om en makaber skolskjutning, droger och psykisk ohälsa. Bakom överklassens diskreta charm finns kärlekslösa föräldrar, nedbrytande prestationskrav och en rutten människosyn.

Klassamhälle som löpt amok

Berättelsen är fiktion men en anledning till att den fått så stort genomslag är förmodligen att många har tyckt att den är övertygande. Sverige har dessvärre upplevt en fasansfull skolmassaker och problemen med droger och psykisk ohälsa är ett växande problem bland unga. Enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet från 2018 knarkar pojkar och flickor i Danderyd, där Djursholm ligger, mest i hela Stockholms län. Drogerna säljs av ungdomar i utsatta förorter där knarket eldar på gängkrigen.
Skillnaden i förväntad livslängd mellan en högutbildad i Danderyd och en lågutbildad i Vårby gård på andra sidan av Stockholm är i dag 18 år.

Det är ungefär de skillnader man såg mellan Öst- och Västeuropa på 1980-talet.
Den internationella organisationen OECD har också nyligen – återigen – påpekat att ojämlikheten i skolan är ett av de största samhällsproblemen i Sverige. Klassbakgrund och bostadsort slår igenom direkt.
”Störst av allt” är inte bara skrämmande för den fasansfulla skolskjutningen utan för att den skildrar ett Sverige där klassklyftorna har löpt amok. Ansvarsfulla politiker borde se och lära.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.