Mejla

Ingvar Persson

Nu borde Postnord förstatligas på riktigt

Politiska beslut bakom haveriet för posten

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: JIMMY WIXTRÖM

Styrelsen gjorde inte ens ett försök att låtsas. Håkan Ericsson fick sparken som chef för Postnord på dagen. På sin väg ut kunde han kvittera en fallskärm på drygt 14 miljoner kronor.

Postnord är ett haveri på så många plan. Ekonomiskt slutade förra året med ett underskott på 855 miljoner kronor. Kunderna tvingas hämta sina paket i kaotiska hörnor av ICA- och Konsumbutiker och det finns snart inte en människa i landet som inte upplevt hur saker kommit på avvägar.

Posten har till och med lastas för helgens omval i Falun. Och nu dras hämtningen av post på söndagarna in.

Har inte lyckats med jobbet

Det är svårt att säga att Håkan Ericsson lyckats med sitt jobb. Men han är inte ensam om ansvaret. Det delas med de politiker som under första halvan av 1990-talet avreglerade postmarknaden och förvandlade posten till ett statligt aktiebolag.

LÄS VIDARE

Ansvaret delas också med de postchefer som för snart 20 år sedan beslutade att hela postens kontorsnät skulle avvecklas och av den dåvarande näringsministern Maud Olofsson som i en av den svenska statens sämsta affärer slog ihop den svenska posten med den danska.

Misslyckande efter misslyckande

Så där skulle man kunna fortsätta. Postverksamheten har gått igenom en teknisk revolution, det är sant. Men på vägen har också det ena misslyckandet lagts till det andra och här står vi nu. Sverigechefen Annemarie Gardshol tar över i väntan på att en ny direktör ska rekryteras.

De postanställdas fackliga organisation SEKO hoppas att chefsbytet blir starten på ett återuppbyggt förtroende för företaget. Men att byta ut en direktör mot en annan lär inte räcka.

Om Postnord ska få möjlighet att återvinna förtroendet måste politiska beslutsfattare ge upp tanken att posten kan vara vilken näringsverksamhet som helst. Att brev och paket kommer fram i hela landet är grundläggande infrastruktur och en alldeles nödvändig samhällsservice. Sådant är ett politiskt ansvar.

Det kanske är dags att förstatliga posten på riktigt igen.

Av: Ingvar Persson

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.