Mejla

Jonna Sima

Stockholm fixar att ordna ett OS

Kan ge en ny gyllene idrottsgeneration

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I kväll fattas beslut om Stockholm och Åre får arrangera vinter-OS 2026.
Foto: STEFAN MATTSSON
I kväll fattas beslut om Stockholm och Åre får arrangera vinter-OS 2026.

I kväll avgörs vilket land som får arrangera vinter-OS 2026. Bara två kandidater återstår: Milano-Cortina i Italen och Stockholm-Åre. Det kan bli första gången någonsin som Sverige får arrangera ett vinter-OS och det skulle kunna bli en glädjeinjektion för hela landet.

OS i Lillehammer 1994 beskrivs ofta som startskottet för det norska skidundret, Friidrotts-VM i Göteborg 1995 fick en liknande effekt och gav oss idrottsstjärnor som Stefan Holm, Kajsa Bergqvist och Carolina Klüft.
OS 2026 kan bli en folkfest – men också grogrund för en ny generation vinteridrottare. Det skulle också kunna bli lättare att locka sponsorer till befintliga idrottare, förbättra anläggningar – och ge många nya arbetstillfällen.
Men medan vissa skulle jubla åt ett vinter-OS kommer andra att tjura och måla upp skräckscenarier.

Högljudda dystergökar

I en undersökning gjord av Radiosporten svarar 47 procent att de ställer sig positiva till ett OS i Sverige, 41 procent negativa och 12 procent "vet ej". Det är stor skillnad jämfört med Italien där 80 procent är positiva till att arrangera vinterspelen på hemmaplan.

Med tanke på hur högljudda dystergökarna varit kring den svenska OS-ansökan är det faktiskt konstigt att inte fler svenskar är negativa. Varenda borgerlig ledarskribent, politiker och ungdomsförbundare har gapat om att OS är ett högriskprojekt och slöseri med skattepengar.
Det är den vanliga gamla högervisan, inget ska få kosta. Det är som att de mår fysiskt dåligt av att investera i människor, samhället och ja faktiskt, livsglädje.

Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, har understrukit att den svenska OS-budgeten känns stabil, särskilt efter att man nyligen gjort ett antal klargöranden till IOK. Budgeten är också väldigt låg med OS-mått mätt. Sammanlagt ligger den på 13 miljarder kronor, varav pengar från IOK och biljettförsäljning står för ungefär 9 miljarder. Sedan ska sponsring och svenska företag bidra med mer än 2 miljarder kronor.

Fest som följs världen över

Varken stat eller kommun behöver enligt SOK stå för några kostnader. Men helt gratis blir det givetvis inte, det vet alla som har arrangerat en fest. Det kommer att kosta att bygga arenor och annan infrastruktur, men det kan användas även när spelen är över. I Stockholms stadshus sitter hariga borgerliga politiker och vägrar lägga en krona på en fest i huvudstaden som kommer att följas världen över. Det är för ynkligt.
Svenskar älskar vintersport, dessutom har vi faktiskt många framstående idrottsmän på det området till skillnad från i sommargrenarna.

Måtte inte snåljåparna få tillfälle att jubla i kväll.

Av: Jonna Sima

Publicerad:

LÄS VIDARE