Mejla

Ingvar Persson

Sluta tassa runt L och C, Löfven

Socialdemokrater kan inte sluta föra politik

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: JERKER IVARSSON

Med vårbudgeten har det nya regeringsunderlaget för första gången levererat politik på riktigt. Socialdemokratiska ministrar har lagt förslag de i valrörelsen avfärdade som ren klasspolitik och liberala politiker har balanserat sin oppositionsroll mot sakpolitiken.

Politik är inte så enkelt i dag.

Häromdagen frågade Susanna Gideonsson i tidningen Arbetet varför socialdemokratiska ministrar försvarar liberalernas och centerpartisternas "arbetarfientliga politik".

Rimliga villkor för anställda

Bakgrunden är den utredning om anställningstrygghet och arbetsgivarnas "hyvling" av arbetstid som presenterades i början av året. Förslagen skulle innebära rimligare villkor för många anställda, inte minst i olika servicebranscher.

Nu säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson att det inte kommer några lagförslag. Liberaler och centerpartister har satt sig på tvären. Därav kritiken.
Gideonsson är inte vem som helst. Hon leder ett av LO:s tyngsta förbund, Handels, och sitter som ersättare i det socialdemokratiska partiets verkställande utskott.

På samma scen som Löfven

Inför valet stod Susanna Gideonsson på samma scen som Ylva Johansson och Stefan Löfven. Att stoppa hyvlingen var ett av de viktigaste löftena.
Nu har Gideonsson svårt att förstå det socialdemokratiska "tassandet" kring liberaler och centerpartister. Om mittenpartierna vill öka otryggheten borde de få stå för den åsikten själva, resonerar hon.

På den socialdemokratiska partikongressen i Örebro avfärdade Stefan Löfven den interna oron över januariavtalets konsekvenser. Det handlade om en "liten bubbla", hävdade han.

Inom arbetarrörelsen finns en bred förståelse för att den politiska situationen kräver kompromisser. Men kompromisser förutsätter tydlighet och då kan inte "Socialdemokraterna sluta driva socialdemokratisk politik", som Susanna Gideonsson skriver.

Om Stefan Löfven vill undvika mer internt bråk gör han nog klokt i att ta det problemet på allvar.

Av: Ingvar Persson

Publicerad: