Experterna förstör debatten om heder

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-02-20

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Den 20 januari var det fyra år sedan Fadime Sahindal mördades av sin egen far för att hon hade valt att leva ett självständigt liv. Fadern ansåg att hon hade förstört familjens heder, dels genom att leva ihop med en man utan att vara gift, dels genom att framträda i medierna och berätta om hur familjen förföljde henne.

Fadime Sahindal förändrade många unga invandrarkvinnors liv genom sitt mod att berätta hur grupptrycket tvingar familjer att förtrycka sina egna döttrar. Den debatt som har förts efter mordet inom olika invandrargrupper har underlättat livet för många.

I dag kan unga kvinnor som är utsatta för hedersrelaterat våld räkna med samhällets stöd. De föräldrar som vill att döttrarna ska få ett friare liv kan vara tuffare mot sina egna landsmän.

Det är viktigt att stödja de progressiva krafterna och se till att så många som möjligt deltar i debatten om förtrycket mot unga invandrarkvinnor. Men debatten måste föras på ett seriöst sätt.

Uppmärksamheten kring det hedersrelaterade våldet har tyvärr också lett till att frågan har exploateras av människor som ser sig själva som experter, trots att de saknar kunskap om problemet.

Elisabeth Fritz har trovärdighet i samhällsdebatten i frågor kring hedersmord, bland annat genom sitt ursprung. Men när Elisabeth Fritz gav sig in i hedersmordsdebatten så kunde hon inte ens skilja på "sharaf" och "namus".

I Mellanöstern finns två begrepp för heder. Sharaf är att vara hederlig och ärlig och har samma betydelse som heder på svenska. Namus däremot finns inte på svenska, och betyder att dottern eller frun är mannens egendom. När en tjej lever ihop med en man utan att vara gift betyder det att pappan har förlorat sin namus.

När Elisabeth Fritz säger att vi inte har "sharaf" i min familj har det samma innebörd som om hon på svenska skulle säga att vi inte har någon heder. Elisabeth Fritz åker landet runt och föreläser om hedersmord för ett arvode på 25 000 kronor i timmen.

Polisen Kickis Åhré Älgamo var den som fick ta hand om Pela Atroshis syster när UD år 2000 lyckades få hem henne till Sverige för att vittna mot sina farbröder, som hade mördat Pela.

Enligt Kickis Åhré Älgamo lever nästan alla kvinnor från Mellanöstern under hedersrelaterat förtryck. I sin iver att framstå som expert lyfter hon fram enstaka exempel på olika brott och försöker få dem att framstå som allmänt förekommande. Hon påstår exempelvis att invandrarfamiljer i Sverige måste ge sina pass till kriminella gäng för att inte deras döttrars rykte skall förstöras.

Hur tokiga saker som helst kan hända en gång. Men att knyta alla tokigheter till hedersrelaterat våld är inte seriöst utan syftar nog mer till att få uppmärksamhet. Nog för att tjejers rykte lätt kan förstöras, men som regel är det inte så lätt att det räcker med att en fiende till familjen börjar sprida ut rena lögner.

Dessa experter har personligt intresse av att visa att allt ont som sker i vårt samhälle har samband med det hedersrelaterade våldet. Tyvärr bidrar de därför inte på något konstruktivt sätt till den angelägna debatten.

Emine Onatli

Följ ämnen i artikeln