Vänstern på väg att förlora välfärdspolitiken

Valet 2018: S backade där de varit starkast

Socialdemokraterna tappade kraftigt i Sollefteå. Orsaken tros vara nedläggningen av BB Sollefteå.

När svenskarna gick och röstade var välfärden den politiska fråga som vägde tyngst. Sjukvård, skola och utbildning, och jämställdhet ansåg väljarna var viktigast, enligt SVT:s stora vallokalsundersökning.

Flyktingar och invandring kom först på åttonde plats.
Det såg likadant ut flera månader inför valet. Sjukvården och skolan låg högst upp, och många av oss på vänsterkanten kände att vi kunde pusta ut. Äntligen skulle vi få spela på vår egen planhalva – och prata välfärd.
Trots det backade Socialdemokraterna rejält. Ändå nådde Vänsterpartiet inte de upp emot de rekordsiffror som vissa opinionsmätningar hade visat.
Vad var det som hände?

Stort tapp bland arbetslösa

Tidningen Arbetet kunde i veckan visa på ett samband mellan Socialdemokraternas tapp och kommuner med hög arbetslöshet och höga ohälsotal. På platser där partiet har varit som starkast förlorar de nu som mest.

Nyligen presenterades en forskningsstudie som visar att det är Alliansens högerpolitik som lett till ett ökande inkomstgap, särskilt mellan de som har jobb och de som är arbetslösa eller sjukskrivna. Forskarna menar att det är den så kallade arbetslinjen som fått SD att växa.

Samtidigt har fyra år med en socialdemokratiskt ledd regering inte heller lyckats minska de stora inkomstskillnaderna.

I dag ökar klyftorna mer i Sverige än i något annat OECD-land. Med tanke på det så borde det kanske ha gått ännu sämre för Socialdemokraterna.

Att partiet fortfarande står relativt starkt kan förklaras med högkonjunktur, en god ekonomi och en hög sysselsättning. Men det är också den goda ekonomin som kan ha fällt Socialdemokraterna – att de varit för snåla med att investera ordentligt i välfärden. Det har inte minst visat sig i de kommuner som tidigare varit klassiska sossefästen, men som varken fått ta del av en stark ekonomi, en värdig sjukförsäkring eller jobbmöjligheter.

Rädda för ”bidragspartiet”

Efter valförlusten 2010 oroades Mona Sahlin och andra socialdemokrater över att partiets syn på skatter och välfärd skrämt bort väljare som känt att S var ett “bidragsparti”. Frågan är om den stämpeln skrämmer partiet fortfarande?
I Sverige behöver du inte fundera över om du måste avbryta din cancerbehandling för att den är för dyr, eller vilket av dina barn som ska få studera vidare. Alla ska ha samma möjligheter. En stark välfärd har alltid varit förknippad med en stark arbetarrörelse. Det är, som sagt, hemmaplan.

Trots att välfärden varit viktigast för väljarna har många tidigare vänsterväljare gått över till SD. Ett parti som vill se sänkta löner, sänkta skatter och besparingar inom sjukvården. Hur har det blivit så? Det måste den politiska vänstern försöka hitta ett svar på i eftervalsdebatt.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.