Vi borde inte låta flyktingar svälta

Uppdaterad 2015-09-23 | Publicerad 2015-09-22

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Låt inte SD kidnappa frågan om mer pengar till FN:s matprogram

Hunger FN varnar för att matransonerna till  ytterligare 1,3 miljoner Syrienflyktingar nu halveras. Pengarna är slut.

Varje dag, året runt, rullar 5 000 lastbilar med mat från FN:s livsmedelsprogram World Food Programme, WFP. På ett år hinner de över 11 000 medarbetarna hjälpa 80 miljoner människor i 80 länder.

Tillsammans med tusentals frivilliga hjälporganisationer är WFP mänsklighetens yttersta skyddsnät.

Under en paus i kanonernas muller, eller när jordbävningar och naturkatastrofer krossat hus och samhällen dyker de upp. Med filtar, sprutor och säckar med nödhjälp. Med kommunikationer, ordning och ledningssystem.

Sverige, och de nordiska länderna, tillhör de stora givarna.

Hunger

Över fyra miljoner människor har hittills flytt från Syrien. De allra flesta finns i läger i Libanon, Jordanien och Turkiet.

Kriget har pågått sedan 2011 och nu börjar pengarna till att hjälpa flyktingarna ta slut. FN har bara fått in 41 procent av de pengar som skulle behövas och nu skärs matransonerna ner.

Det innebär att 1,3 miljoner flyktingar ska leva på motsvarande fyra kronor om dagen och ytterligare 360 000 får inget bidrag alls.

Med vintern i antågande väntar hunger.

Hjälpa i närområdet

I svensk debatt har SD lyckats sätta bilden av att de vill hjälpa flyktingar "i närområdet". I själva verket vill de dra ner på biståndet från 1 procent av bruttonationalinkomsten till 0,7 och pratet om närområde är naturligtvis bara en ploj för att Sverige ska ta emot färre på flykt.

Men en bieffekt av SD:s retorik verkar ha blivit att många aktar sig för att lyfta frågan om hur Sverige kan hjälpa till i flyktinglägren.

Sanningen är ju att vi måste göra både och.

Humanitär stormakt

Sverige är och ska vara en humanitär stormakt och vi brukar av tradition backa upp FN när det behövs.

I kväll träffas EU:s migrationsministrar för att fatta de beslut som krävs för att fördela 120 000 asylsökande som kommit till Italien, Grekland och Ungern mellan övriga EU-länder.

I morgon träffas stats- och regeringscheferna för ett extrainsatt möte där bland annat frågan om pengar till FN:s livsmedelsprogram ska diskuteras.

Läget är akut.

Europeiska Unionen behöver så snabbt som möjligt lösa finansieringen för WFP.

Och Sverige bör ta ledartröjan i det arbetet.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Anders Lindberg