En sjuk kultur på Försäkringskassan

– Väldigt mycket av de här besöken går ut på att ta reda på vad ska jag skriva i intyget. Det borde bara gå ut på  att prata med patienten ”vad kan jag hjälpa dig med, vad kan jag göra för dig”. Inte ”vad kan jag skriva för dig”.

Så säger Ellinor Lindeborg. Hon är läkare på Gröndals vårdcentral i södra Stockholm och i gårdagens avsnitt av Kropp & Själ i P1 berättades det om henne, hennes kollegor och deras arbete med att skriva sjukintyg.

Politiska krav

För vad läkarna skriver i de intyg som skickas till Försäkringskassan - och hur det tolkas av handläggarna - är helt avgörande för om deras patienter får sjukpenning eller inte. Men läkarna i Gröndal upplever att intygen ständigt ifrågasätts av Försäkringskassan och att de får ägna arbetstid åt att pilla i formuleringar istället för att hjälpa patienter att bli friska. Ett arbetsmiljöproblem, säger läkarna.

Bilden bekräftas i en ny rapport från Karolinska institutet där 18 000 svenska läkare tillfrågats. Enligt rapporten upplever fyra av fem läkare kontakten med Försäkringskassan som svår och man anser att kassan ständigt begär onödiga kompletteringar av intyg.

Om vi vill att läkare ska hjälpa människor tillbaka från sjukdom så måste de få koncentrera sig på att göra de arbetsuppgifter de är specialister på. Och det kan inte vara att ägna timmar åt blanketter som ska skickas till Försäkringskassan.

Att det ändå har blivit så har sin förklaring. Regeringen kräver av Försäkringskassan att sjukpenningtalet - det genomsnittliga antalet dagar med sjukpenning per svensk - ska ner. Och myndigheten har levererat.

Varje gång en sjukskrivning ska förlängas krävs ett nytt läkarintyg och Försäkringskassan ställer allt hårdare krav på hur läkarintygen ska se ut. Utbetalningarna av sjukpenning minskar och sjukpenningtalet sjunker nu snabbare än vad man räknat med.

Vill se fler avslag

I veckan kunde tidningen ETC berätta om ett av Försäkringskassans kontor där man inte tillräckligt flitigt ökat sina avslag på ansökningar om sjukpenning. Därför har man instiftat en “medbedömargrupp” som sedan december i fjol granskar varje förlängd sjukpenningsperiod och alla beviljanden av sjukpenning till arbetslösa.

Det uttalade målet med den nya gruppen är att öka andelen avslag, och den handläggare som ligger bakom många nekanden får dessutom lönepåslag. Så ser en sjuk kultur ut.

Regeringen Löfven - som ska ha beröm för att de tog bort stupstocken i sjukförsäkringen - kunde ha storsatsat på arbetsmiljö och rehabilitering för att få människor friska men man att öka avslagen är billigare.

Priset för det får sjuka människor betala.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.