Nästa debatt handlar om privata fängelser

Kristerssons partikamrater vill göra pengar på hårdare tag

Täbyanstalten i Fredrik Reinfeldts gamla hemkommun. Mycket pekar på att Moderaterna vill privatisera även fängelser om de vinner valet 2022.

Vem tjänar på det? En vän ställer ofta den frågan. I särskilt ihärdiga debatter finns ofta intressen bakom. När en polischef väcker rubriker om klaner formas en debatt för ökade anslag till polisen. Intresset ljuger aldrig.

Efter ett antal brutala våldsbrott dominerar brottslighet diskussionen. Moderaterna attackerar Stefan Löfven för att på sex år inte lyckats reparera vad Ulf Kristersson och Fredrik Reinfeldt monterade ner när de hade makten i åtta. Två av Löfvens år som statsminister har han styrt med moderatbudget. Det är fördjävligt att sossarna på fyra år inte lagat ett Reinfeldtsverige utmärglat av stora skattesänkningar, tomma polisutbildningar och stor arbets- och flyktinginvandring.

När Ulf Kristersson bärs fram av nätets orcharméer är det till hejarop om hårdare straff, fördubblade straff, straff för barn och straff utan nåd. Moderaterna gjorde själva inte detta när de hade chansen. Kanske för att forskningen visar att det inte fungerar.
Oppositionen hugger in där de kan. Men precis bakom moderater som har politiska skäl står andra moderater med ekonomiska motiv. Vad blir nästa ”fråga” de kreerar?
För ett par år sedan i en debatt frågade jag moderaten Peje Emilsson vad han tyckte jag skulle satsa på för att bli miljardär som han själv blivit på privatskolor.
”Du kan hjälpa mig att starta privata fängelser”, sa han.

I USA är fängelselobbyn stark och har drivit fram längre fängelsestraff och nya innovationer på straffarbetsfronten. Under 90-talets drogepidemi pekades afroamerikanska män ut som monster och lösningen blev ett sällan skådat massfängslande. Idag är politikerna ångerfulla. Långa fängelsestraff hjälpte inte. Men det gjorde ägarna av privata fängelser rika. Pengar som kunde stödja politiker som ville förlänga straffen. När brottsligheten gick ner blev straffen påpassligt längre.
Allt pekar mot att Moderaterna kommer gå fram med förlag om privata fängelser om de vinner valet.

”Billigare och bättre” kommer de säga, men det sa de om el-priserna, apoteken och friskolorna också.
Om Peje Emilsson vill ha hjälp med det fängelse-industriella komplex han drömmer om kan greve Gustaf Douglas hjälpa till. Han är en av Sveriges rikaste män och moderat. Han ledde själv insamlingen till moderaternas krigskassa inför valet 2006. Han äger det världsomspännande säkerhetsföretaget Securitas. Det går bra för Securitas. Omsättningen 2019 var 110 miljarder kronor och vinsten 3,4 miljarder. Växande oro är en tillväxtbransch. Enligt SvD är det snart lika vanligt bland de riktigt rika att ha en säkerhetsrådgivare som en personlig tränare.

Bakom varje debattinlägg om kameraövervakning står företag som sköter ruljangsen och kan författa talepunkterna.
Hanif Bali är ofta dum på twitter. Vi borde i stället fokusera på sedelbuntarna som byter händer bakom Ulf Kristersson. De är på allvar.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.