Bättre a-kassa är ett systemskifte

Att gå tillbaka vore ett svek

Om något politiskt beslut som ska beskrivas som ett systemskifte måste försämringen av a-kassan 2006 hamna högt upp på listan. Som ett av sina första beslut valde Anders Borg, Fredrik Reinfeldt och Sven-Otto Littorin att höja avgifterna och sänka ersättningen.

Från början skulle anställda i branscher med låg anställningstrygghet till och med betala ett slags straffavgift.

På några månader lämnade en halv miljon löntagare försäkringen. Varför betala för något som blev både för dyrt och för dåligt?

På kuppen förlorade de fackliga organisationerna medlemmar.

Systemskiftet består

Sedan dess har reglerna ändrats många gånger, men på två punkter har Borg och Reinfeldts systemskifte bestått. Arbetslöshetsförsäkringen har inte levererat trygghet i ett arbetsliv som förändras. Reglerna har dessutom i praktiken gjort det omöjligt för de som löper störst risk att bli arbetslösa att få ersättning.

Det har ändrat balansen på arbetsmarknaden, och synen på vad ett välfärdssamhälle borde vara.

Den 22 april i år ändrades reglerna tillfälligt. Taket höjdes så att fler kan få en ersättning som bygger på inkomsten. Villkoren för att få vara med förändrades så att det blir lättare att komma in i a-kassan.

Dåligt system i åratal

Januaripartierna presenterade förändringen som ett sätt att möta coronakrisen. Varslade och arbetslösa skulle få en chans att klara vardagen. I praktiken erkände man att Sverige under många år haft ett för dåligt omställningsskydd för löntagare.

Förändringarna fick konsekvenser. Under mars kunde fackförbundet Unionen räkna in mer än 20 000 ansökningar om att gå med i a-kassan. Hotell- och restaurangfacket fick mer än 10 000 ansökningar och så där fortsätter det.

Ett systemskifte igen, men åt rätt håll.

Samtidigt har handläggningstiderna blivit allt längre. Många har tvingats vänta på sin ersättning.

Dessvärre är det så det brukar gå när politiken plötsligt ändrar på villkoren. Så kan inte trygghetssystem behandlas.

När budgeten kommer om en vecka måste förbättringarna av a-kassan permanentas. Att gå tillbaka skulle vara ett svek.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.