Stort bedrägeri med studiemedel – flera göteborgare ska åtalas

Av: 

Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:
Bedragarna har lockat enskilda att lämna ifrån sig bank-id och personuppgifter mot löfte om snabba pengar.
Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bedragarna har lockat enskilda att lämna ifrån sig bank-id och personuppgifter mot löfte om snabba pengar.

GÖTEBORG

Åtal väntar ett drygt dussin personer varav minst fem göteborgare som misstänks i en omfattande bedrägerihärva på närmare 30 miljoner kronor mot CSN. Sammanlagt har närmare 200 personer kartlagts i jakten på bedragare, rapporterar Göteborgs-Posten.

Bland de huvudmisstänkta finns enligt GP en 30-åring från Partille, en 27-åring från Ale, en 33-åring från Hisings Backa och en 26-åring från Bergsjön. En 29-åring från Biskopsgården är den förste som redan dömts i härvan, efter att någon i hans namn sökt och fått 116 000 kronor för påhittade studier i Ryssland.

Åklagaren säger till tidningen att bedrägeriet i korthet går ut på att mellanhänder lockar ”målvakter” med snabba pengar. Ofta är det ungdomar, missbrukare eller någon som redan står i skuld till kriminella.

Målvakten lämnar ifrån sig personuppgifter, mobilt bank-ID och bankdosa. Bedragarna loggar sedan in hos CSN under falsk id, ansöker om pengar för att studera utomlands, ofta vid dyra skolor. I de allra flesta fall godkänner CSN ansökan och har betalat ut upp till 200 000 kronor per termin.

Enligt åklagare har förfarandet med studiemedel varit känt i kriminella kretsar länge.

– Någon har kommit på att det är ganska enkelt att blåsa CSN och kvickt få ut kontanter, säger kammaråklagare Håkan Larsson till GP.

Källor

Publicerad:

LÄS VIDARE