Kyrka får 150.000 i vite efter högljudd konsert

Av: Aftonbladet

Publicerad:
Arkivbild.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild.

Miljöförvaltningen i Göteborg har beslutat lägga vite efter en kyrkokonsert som varit så högljudd att delar av publiken riskerat att drabbas av hörselskador, rapporterar Göteborgs-Posten.

Konserten hölls i syrisk-ortodoxa kyrkan i Bergsjön 2 mars och lockade flera hundra personer, även barn under 13 år. Lockades gjorde även en rad myndigheter, som under ledning av polis gjorde tillsyn i byggnaden i samband med festen.

Ljudnivån mättes under 20 minuter och landade på ett korrigerat maxvärde om 119 decibel och medelvärde på 100 decibel – betydligt högre än tillåtet om det finns barn i lokalen.

– Det är väldigt allvarligt, speciellt när det var barn i publiken. Det räcker med en sekund av ett mycket högt maxvärde för att det ska ge hörselskador, säger en miljöinspektör till tidningen.

Vitet är satt till 150 000 kronor. Om gränsvärdet överskrids ännu en gång kan en domstol beordra fastighetsägaren att betala.

Högsta tillåtna nivå om barn finns närvarande är 110 respektive 97 decibel.

Miljönämnden i Göteborg har utdömt vite tidigare, bland annat efter Madon nas konsert på Ullevi 2012. Beloppet då blev 500 000 kronor. Ljudnivån var två decibel högre än tillåtet, skriver GP.

Källor

Publicerad:

LÄS VIDARE