Cancerpatient fick vänta på operation — tumör växte in i ögat

Av: Aftonbladet

Publicerad:
Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN

Mälarsjukhuset sköt gång på gång upp en canceroperation. Under tiden patientens tumör så mycket att det är oklart om patienten kan botas.

Det hela började med att hudkliniken på Mälarsjukhuset remitterade en 87-årig kvinna till öron-, näsa- och halskliniken för hudtumör i ansiktet. Patienten sattes upp för operation inom två månader. Det handlade om en form av cancer som i de allra flesta fall har god prognos om behandling sätts in tidigt, skriver SN.

När ingen kallelse till operation kommit efter två månader hörde personalen på det demensboende kvinnan bodde på av sig till kliniken eftersom tumören blivit större.

Ett nytt operationsdatum sattes upp men operationen ställdes in på grund av att en mer akut operation på en annan patient skulle göras.

I början av augusti upptäckte öron-, näsa- och halskliniken att kvinnan ännu inte opererats. Under ett läkarbesök på mottagningen upptäcktes att tumören växt in i ögonhålan och att det var osäkert om cancern gick att bota. Det hade då det gått mer än ett halvår sedan det första besöket på kliniken.

Eftersom tumören växt så kraftigt kan kvinnan inte längre opereras på Mälarsjukhuset. En högre vårdinstans måste därför kopplas in. Kvinnan avböjde först, men ångrade sig. Nu har behandling med strålning alternativt cellgifter påbörjats på S:t Eriks sjukhus i Stockholm.

Mälarsjukhuset har Lex Maria-anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Källor

Publicerad:

LÄS VIDARE