Forskare: Göteborgare svär mer än andra

Av: 

Aftonbladet

Publicerad:
Foto: Fredrik Sandberg / TT / TT NYHETSBYRÅN

GÖTEBORG

I Göteborg svärs det överlägset mest. Det konstaterar forskare efter att ha spelat in samtal mellan personer i flera svenska städer.
Favoritorden på Västkusten är fan och jävla, jävligt och jävel, skriver GP.

Det är forskare vid Institutionen för svenska och flerspråkighet vid Stockholms universitet som slagit fast att Göteborgare inte bara svär oftare utan även använder sig av en bredare repertoar svärord, jämfört med andra.

Studien bygger på ett samarbete mellan forskare från Sverige och Finland där man spelat in över 1000 samtal som utspelat sig i biljettkassor och informationsdiskar.

Enligt GP svor ingen i Osby vid inspelningarna, i Stockholm och Luleå svors det endast sporadiskt, i Karlstad användes bara "fan" och i Umeå "fan" och "jävla".

Göteborgarna däremot — bjöd på en betydligt större vokabulär:

– Här användes orden "fan", "jävla", "jävligt", "jävel" och "skit". På så sätt sticker Göteborg ut, säger docenten och forskaren Jenny Nilsson på Institutet för språk och folkminnen, till GP.

Forskarna har även kunnat notera en könsskillnad och kommit fram till att Göteborgsmännen svär mer frekvent än Göteborgskvinnorna.

En annan intressant iakttagelse är att de svärande inte på något vis är arga eller upprörda. Tvärtom svär man helst i samband med att man pratar om sig själv.

– Det handlar om så kallade "self-talks". Typ "var fan är min plånbok nu då?", fortsätter Jenny Nilsson.

Källor

Publicerad:

LÄS VIDARE