”Betala med kontanter är lite gammalmodigt”

Publicerad 2018-05-08

Cash är inte king. I alla fall inte i Stockholm. Parkeringsautomater, bibliotek, restauranger, kaféer, bussar och butiker vill att vi betalar med kort eller Swish.

– Kontanter är lite gammalmodigt, säger en butiksägare på Norrtullsgatan till Mitti.

I dag sker runt 80 procent av alla köp med kort, enligt Svensk Handel. För tio år sedan var det 80 procent kontantköp.

– Vi går mot ett kontantfritt samhälle, speciellt i Stockholm. Rätt många butiker i dag har redan 95-96-97 procent av kunderna som betalar med kort, säger Bengt Nilervall, Svensk handels expert på betalfrågor, säger han till Mitti.

Men det finns nackdelar med de digitala betalningarna.

”På tio år har värdet av kontanterna i Sverige mer än halverats. Vi är nu på väg mot en situation där allmänhetens betalningsmedel kontrolleras av kommersiella aktörer. Det kan bli problematiskt, särskilt i ett krisläge”, skrev riksbankschefen Bengt Ingves på DN Debatt i februari.

Forskare på KTH har satt ett datum när Sverige blir helt kontaktlöst: 23 mars 2024. Niklas Arvidsson, docent i industriell ekonomi på KTH, pekar på att den personliga integriteten hotas när alla betalningar kan spåras.

– Staten måste ställa högre krav på bankerna, säger han till Mitti.

Men kontanter är inte helt uträkade. I dagarna kommer MSB:s uppdaterade folder ”Om krisen kommer”. I den står bland annat att läsa att varje svensk bör ha en mindre summa kontanter hemma. Detta för att klara av ett omfattande elavbrott.    

LÄS VIDARE