Personal larmar: Tre undersköterskor ska hantera 36 dementa

Av: Aftonbladet

Publicerad:
Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN

Enligt undersköterskor på kommunens demensenhet är bemanningen så låg att dementa inte kan läggas förrän klockan två på natten, skriver Märsta.nu.

Det är två undersköterskor som i ett brev till Äldre- och omsorgsnämnden beskriver en arbetssituation som de menar är under all kritik. Enligt brevet ska tre undersköterskor tillsammans hantera 36 dementa under natten.
– På grund av prioriteringar får ibland brukare med dubbelbemmaning vänta till 02:00 på att få gå och lägga sig, skriver undersköterskorna i brevet som märsta.nu tagit del av.

Undersköterskorna upplever att arbetet med demenssjuka både är fysiskt och psykiskt tungt — och att de inte räcker till.

Äldre- och omsorgsnämndens ordförande Karsten Bjärbo (KD) svarar märsta.nu att han reagerat skarpt på den kritik som framförts. Han har nu gett förvaltningschefen i uppdrag att skyndsamt utreda sakfrågan och återrapportera till nämnden vilken åtgärd brevet föranlett samt att man besvarar brevet med vilka åtgärder som vidtagits.
– Självklart är det fullständigt oacceptabelt om verkligheten ser ut som brevskrivarna beskriver, säger Karsten Bjärbo (KD).

Källor

Publicerad:

LÄS VIDARE