Sparkad festivalgeneral stämmer Malmö Pride

Av: Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:
Malmö Pride i juni 2018 var det största hittills. Ett halvår senare uppdagades att föreningen var konkursmässig.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Malmö Pride i juni 2018 var det största hittills. Ett halvår senare uppdagades att föreningen var konkursmässig.

Malmö Pride stäms på 150 000 kronor i skadestånd för brott mot LAS. Unionen kräver också att avskedandet i december förra året ogiltigförklaras. Stämningsansökan lämnades in till Arbetsdomstolen på fredagen, rapporterar nyhetsbyrån Sirén.

Unionen påpekar på att Malmö Pride är bundet av kollektivavtalet och att den tidigare festivalgeneralen var med i facket, och att en central förhandling som försökt lösa tvisten avslutades 28 mars i år utan att man blev överens.

Malmö Pride slog besöksrekord i juni förra året och blev det största hittills och fick besök av kulturministern. Ett halvår senare uppdagades att föreningen var konkursmässig och Malmö stad beslutade dra in stora bidrag som föreningen räknat med.

Den tidigare festivalgeneralen avsattes som ordförande vid ett extra årsmöte i oktober i fjol då en ny styrelse valdes. Nya styrelsen stängde sedan av honom som festivalgeneral och avskedade honom till slut i december 2018, efter att då föreningens interimsstyrelse bland annat upptäckt att kassan var tom. Bland skulderna fanns också en löneskuld till den sparkade festivalgeneralen.

Ordföranden i dåvarande interimsstyrelsen sa i vintras till Sydsvenskan att föreningen var ”förfärligt dåligt skött” och dokumentationen rent allmänt ”extremt undermånlig”.

– Vi är konkursmässiga. Driver Unionen detta vidare går vi i konkurs. Och går föreningen i konkurs känns World Pride långt borta, sa interimsordföranden i december till Sydsvenskan.

Den tidigare festivalgeneralen har tidigare sagt att föreningen aldrig gjort något försök att prata med honom för att lösa situationen eller låta honom förklara sig.

– För mig är det uppenbart att man vill utse en syndabock i ett försök att rädda sitt eget anseende. Jag tycker att det är djupt tragiskt att föreningen utvecklats till en rörelse där man hugger varandra i ryggen, sa han till Sydsvenskan i december.

När målet avgörs i Arbetsdomstolen är inte klart.

Källor

Publicerad:

LÄS VIDARE