Allt du vill veta om semlor

Våra 8 bästa recept på goda semlor

Av: 

Matilda Andersson

Elisa Amorelli

Semlor

Den 1 mars är det äntligen fritt fram att frossa i svenskarnas mesta favoritbulle – semlan

Men varför firar vi fettisdagen, hur bakar man egna och var hittar man landets bästa semla?

Svaren hittar du här.

Snart är den älskade fettisdagen här! Enligt en undersökning från Sveriges bagare och konditorer äter svenskarna omkring 5 miljoner semlor på fettisdagen - inte illa!

När är semmeldagen 2022?

Fettisdagen, även kallad semmeldagen, är en kristen tradition som inträffar sju veckor före påsk. Dagen är den sista i fastlagen före fastan. Historiskt sett skulle man denna dag passa på att äta riktigt ordentligt för att vara rejält rustad inför den kommande påskfastan.
I år inträffar dagen den 1 mars 2022.

Semlor på fettisdagen

Varför heter det fettisdagen?

Namnet fettisdagen har funnits sedan 1594. Ordet är en sammanslagning av ”fet” och ”tisdag” och syftar till all fet mat som brukade ätas på fettisdagen. Namnet semla kommer däremot från tyskans ”semel” och latinets ”simila” vilket betyder fint vetemjöl.

Anledningen till att semlan tidigare ansågs som så lyxig var att det under bondesamhället var väldigt ovanligt med vitt mjöl, socker och att äta vispad grädde.

En klassisk semla – med pudrat lock och grädde

3 saker värda att veta om semlor

  1. Så som semlan ser ut i dag har den sett ut sedan början av 1900-talet. Det är en moderniserad variant av hetväggen – ett bakverk från 1700-talet som var en bakad bulle fylld med mandelmassa som ofta kryddades med kummin och åts i en skål med varm mjölk.
  2. Mjöl, socker och grädde var ransonerat under andra världskrigen och avskaffades i början på 1950-talet och ätandet av semlor ökade.
  3. Fram till början på 1960-talet fick semlor endast serveras på tisdagar på kaféer och konditorier.

Semlan ser lite olika ut beroende på var man äter den

I Skåne och andra delar av Sverige säger man fastlagsbulle och i Finland äter man den vanligen med hallonsylt istället för mandelmassa. I Norge och Danmark kallas den för fastelavnsbolle och innehåller antingen sylt, choklad eller vaniljkräm.

Semlor dukas fram under dagen

Recept på bästa semlorna

En klassisk semla är som ett bakverkens kinderägg, tre saker på en gång – en luftig vetebulle, fluffigt vispad grädde och en skönt len fyllning av mandel. Och allra godast blir de kanske hemmagjorda.

Här har vi samlat våra 8 bästa recept på semlor.

Luftiga semlor

När Aftonbladet i fjol testade 14 olika semlor från butiks-,fika, och bensinmacks-kedjor visade det sig att den billigaste bullen vad luftig och bäst i test, medan den dyraste kom sist. Hela listan och resultatet hittar du här.

Lyxa till semlan med choklad- och kolasås.

Nya semmeltrender

Det har kommit och gått en del annorlunda ”semlor” genom åren - vissa mer populära än andra.

Minns ni exempelvis korv med bröd-semlan? Här är några andra spexiga och minnesvärda varianter:

  • Semmelwrappen som Tössebageriet i Stockholm började med 2015 blev snabbt en succé. Den innehåller lika mycket grädde, bröd och mandelmassa som vanligt men brödet är tunt utkavlat. Aftonbladet har fått receptet på den berömda wrapen.
  • Semmelshoten. Det här har blivit en återkommande favorit för många. Tänk hot shot - med semmelsmak från mandellikör, vispgrädde och kardemumma. Vill du testa göra egna semmelshots? Receptet hittar du här.
  • Croissant-semlan. Det här är precis som det låter, mandelmassa och grädde i en klassisk croissant.
  • Semoothien. En semla mixad med varm mjölk till en smoothie.
  • Semmelkladdkakan. Lika god och lättbakat som kladdkaka - men lite kladdigare och härligare. Det enkla receptet finns här.
  • Nachossemla. Det här är stjärnkonditorerna Roy Fares och Mattias Ljungbers specialitet. Vetedegen med kardemumma kavlas tunt och gräddas knaprig och de söta nachochipsen dippas sedan i grädde och mandelmassa.
  • Semlos med friterad deg. En blandning av langos och traditionella semmelsmaker som toppas med en havrevisp.
Semmelwrappen gjorde succé 2015.
Semlos är en blandning mellan langos och semla.

Var finns Sveriges godaste semla?

Den 1 mars vill vi veta vad du tycker – var finns landets bästa semla? Vilket bageri gör mandelmassan helt perfekt? Och har du själv socker eller inte i grädden?

Missa inte semmelchatten här på Aftonbladet – tisdagen den 1 mars!

ANNONS

Passa på - dubbelväggig stilren kaffebryggare i rostfritt stål som fungerar även som termos!

Extern länk från Åhléns

Shoppa här

Publisert:

Aftonbladet

/

Mat & Dryck

/

Semlor

LÄS VIDARE

Chokladsemlor - Det bästa av två

ÄMNEN I ARTIKELN

Semlor

Högtider

Bakning

MER OM GODARE

Så många ton grädde och mandelmassa äter vi i dag

Tareq Taylor: ”Det ska vara grädde i hela ansiktet”

Cronut, rumla och backlavasemla – årets semmelnyheter är här

Årets snackisar: semlor med en twist

Baka semlor: Så här gör du

Semlor i långpanna – många och goda

2 h

Konditorns bästa tips för perfekt kladdkaka

Ladda för kanelbullens dag

Bullfest! Kardemumma, choklad och sprinklebuns

Emma Brink Rasks bästa våffelrecept

Magiska brownies lyser upp i mörkret

Ladda järnet – det är våffeldag

Våffelknepet för att få riktigt frasiga våfflor

Veganskt julfika med Mattias Kristiansson

Uppfyll dina veganska fika-drömmar

”Bakandet blev min väg in i det veganska köket”

Drip cake med choklad, saltkola och vanilj

Får jag inte dessert blir jag arg!

Simona Muntean: ”Bakning är min avkoppling”

15 kladdkakor att fira kladdkakans dag med

Veganskt julgodis – det här kan vara julens godaste

Så fixar du snabbaste superfikan

Allt du behöver veta om mat från Mellanöstern

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Böcker som kan förändra ditt liv: 7 tips