3 snabba snacks till fredagsmyset

Uppdaterad 2018-07-12 | Publicerad 2015-11-27

Kocken tipsar: Byt ut grönsaksstavarna till dippen

Gurka, morötter och chips i all ära.

Men det finns faktiskt sätt att variera dina snacks till kvällens fredagsmys – och det behöver varken vara svårt eller ta tid.

Sebastian Lopez, kock på Michelinkrogen Esperanto i Stockholm, ger sina bästa tips.

Det är fredag och du står där i affären. Vad ska du välja för snacks till fredagsmyset? Det är lätt att halka in i gamla vanor – speciellt efter en hård arbetsvecka när fantasin tryter. Men om du känner för att prova något nytt istället för grönsaksstavar med pulverdipp har kocken Sebastian Lopez några tips som både är enkla och går fort.

– Jag tänkte så här: Det är alltid de klassiska dippgrönsakerna varje fredag och det känns lite tråkigt. Så varför inte byta ut dem till något mer spännande? Friterade cornichonger till exempel.

Vad har du själv för relation till fredagsmyset?

– Som kock är man inte så ofta ledig på fredagar, men är jag ledig så fredagsmyser jag mer än gärna med vänner och familj, och då är de här snacksen något som jag tycker om att göra.

3 snabba snacks till fredagsmyset:

Det här behöver du:

Cornichonger

Brysselkål

Jordärtskockor

Mjöl

Ägg

Ströbröd

Olja (solros/oliv/raps)

Salt

Smetana

Honung

Friterade brysselkål

1. Dela brysselkålen på mitten

2. Lägg ner dem i oljan (se upp så att inte oljan skvätter på dig då brysselkål innehåller mycket vätska)

3. Fritera tills gyllenbruna och lägg sedan upp på en plåt med hushållspapper för att rinna av.

4. Toppa med salt – klart!

Jordärtskockschips

1. Hyvla jordärtskockorna tunt

2. Lägg ner dem i oljan – men var med för här går det snabbt. Efter 30-45 sekunder bör de ha fått en gyllenbrun färg och är klara.

3. Lägg de färdiga chipsen på en plåt med hushållspapper för att rinna av.

4. Toppa med salt – klart!

Dubbelpanerade cornichonger

1. Rulla cornichongerna i mjöl

2. Doppa dem i vispat ägg

3. Rulla dem i ströbröd

4. Förbered en plåt med papper på som du kan lägga de friterade cornichongerna på och värm oljan. Har du tillgång till en termometer bör den visa på 160-180 grader när oljan är tillräckligt varm. Har du inte det kan du prova med en brödbit – blir den gyllenbrun efter ca 1 minut är oljan tillräckligt varm.

5. Fritera cornichongerna tills de är gyllenbruna.

6. Lägg de färdiga cornichongerna på en plåt med hushållspapper för att rinna av.

Tips!

Snacksen passar utmärkt till en enkel smetana- och honungsdipp. Fyll en mindre skål med smetana (crème fraiche går också bra) och ringla över lite honung. Låt honungen sjunka ner och avnjut sedan tillsammans med snacksen.